Zákonná úprava, která sníží limit pro investování do realitních fondů, vyvolá podle odborníků o tyto fondy mezi drobnými klienty velký zájem. Zůstává ale prý otázkou, jak na vyšší poptávku zareaguje trh komerčních nemovitostí. O předloze zákona by měla tento týden jednat sněmovna, které návrh vrátil v polovině března kvůli některým upřesněním Senát.

"Pokud bude srozumitelně vysvětleno, jaké přínosy z novely zákona vyplynou, můžeme očekávat relativně silnou poptávku po investicích do realitních fondů," tvrdí ředitel společnosti Sekyra Group Asset Management Tomáš Hlaváč. Novela počítá se zrušením dvoumilionové hranice, která platí pro minimální investici do realitních fondů. Limit tohoto vkladu by měl být individuální.

Vzhledem k poměrně velkolepé kampani médií před vstupem realitních fondů do Česka lze očekávat velký zájem, souhlasil Jan Procházka z makléřské společnosti Cyrrus. Navíc tyto produkty budou podle něj i z pohledu marketingu dobře vysvětlitelné a tím pádem i poměrně lehce prodejné běžné klientele.

Při investici do realitních fondů odpadá nutnost znát trh a jednotlivé nemovitosti spolu se správou, ale je možnost podílet se na růstu této oblasti, připomněl Tomáš Gatěk z Patria Finance. "V realitách stále vidíme růstový potenciál," podotkl.

Hlaváč ale míní, že není jasná reakce trhu komerčních nemovitostí. "Trh komerčních nemovitostí je dnes jednoznačně trhem prodávajícího. Ceny jsou neustále hnány nahoru. Pokud by fondy nebyly schopny dostatečně rychle a dobře nakupovat, pak by hrozilo, že klienti nebudou spokojeni s výší zhodnocení svých vkladů," poznamenal.

Platný zákon sice vznik fondů investujících do nemovitostí povoluje, ale nikdo je reálně nebyl schopen pro řadu nejasností uvést na trh. U realitních fondů zákon kvůli vyšší ochraně investorů stanovuje podstatně podrobnější regulaci a jiný provozní režim, než mají nejrozšířenější otevřené podílové fondy.

Zdroj: ČTK