Česnečka neboli oukrop je stálicí tradiční české kuchyně. Klasická varianta se připravuje z vývaru, brambor, česneku a kmínu, někdy se do ní přidává také vejce, uzené maso nebo slanina.

Připravit ji lze ale i na mnoho dalších způsobů, oblíbená je například krémová varianta z pečeného česneku, připravuje se také se strouhaným sýrem či smetanou, do základu se někde přidává bílé víno nebo jablečný ocet, ochutit ji lze chilli papričkou nebo orientálním kořením – možností je nepřeberně.


Toto video vás dokonale naladí na podzimní polévkovou sezonu. Přesvědčte se sami:

Zdroj: Youtube

Talíř plný zdraví

Následující recept na česnečku se ideálně hodí do sychravých dnů. Výborně zahřeje, pořádně zasytí a navíc vám pomůže i jako prevence proti nachlazení. Kromě česneku, jemuž jsou připisovány až zázračné účinky na zdraví, obsahuje také pórek a cibuli, které posilují imunitu a prospívají správnému fungování trávicího a kardiovaskulárního systému.

Jako koření se v polévce používá aromatický tymián, který se po staletí používá v lidovém léčitelství při onemocnění dýchacích cest.

Krémová česneková polévka s křupavými krutony

Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 2 střední brambory
  • 1 žlutá cibule
  • 1 větší pórek
  • 2 palice česneku
  • 1 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • ½ hrnku smetany ke šlehání
  • 5 lžic olivového oleje
  • hrst nasekané pažitky nebo hladkolisté petržele
  • starší pečivo na krutony
  • olej nebo máslo
  • sůl, pepř

Příprava:

1) Cibuli oloupejte a nasekejte na drobno. Pórek důkladně omyjte, aby mezi listy nezůstaly zbytky zeminy. Poté ho nakrájejte na tenké proužky.

2) Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a na mírném plameni na něm orestujte cibuli a pórek do změknutí.

3) Česnek oloupejte, nasekejte nahrubo a vsypte do hrnce. Přidejte lžičku sušeného tymiánu a za stálého míchání restujte 15 minut. Pozor – zelenina nesmí zhnědnout.

4) Oloupané brambory nakrájejte na menší kostičky a přidejte k zelenině.

5) Vše zalijte vývarem, promíchejte a pozvolna vařte 25 minut.

6) Do polévky vlijte smetanu, promíchejte a podle chuti osolte a opepřete.

7) Polévku rozmixujte na hladký krém.

8) Pečivo nakrájejte na kostičky a opečte ze všech stran na oleji nebo másle.

9) Při podávání polévku posypte nasekanou pažitkou nebo petrželkou a křupavými krutony.

Zdroj: recipe30.com