Smažené kuřecí proužky neboli stripsy mají mnoho podob a chutí. Ty nejznámější z fastfoodového řetězce jsou obalené ve směsi mouky s pikantním kořením, existuje ale bezpočet jiných variant. Můžete je obalit klasicky v trojobalu, v křupavé panko strouhance, rozdrcených kukuřičných lupíncích nebo třeba v sezamových semínkách. Důležitým krokem při přípravě je marinování, díky němuž je maso křehké a dokonale šťavnaté. Nejlepší volbou je podmáslí, použít můžete ale i kyšku, kefír nebo jogurt. Vyhrát si můžete i s kořením – skvělý je sušený česnek, sušená cibule, mletá paprika, pepř a chilli, použít můžete i pikantní kořenicí směs harissu nebo garam masalu. Připravené stripsy je nejlepší smažit ve vysoké vrstvě oleje, můžete je ale i upéct v troubě – budou o něco zdravější.

Podívejte se na přípravu dokonalých kuřecích stripsů krok za krokem:

Zdroj: Youtube

Smažené kuřecí stripsy

Čas přípravy: 30 minut, marinování min. 4 hodiny


Ingredience:

  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 1 hrnek podmáslí
  • 1,5 lžičky soli
  • ¼ lžičky sušeného česneku
  • ¼ lžičky mleté papriky
  • ¼ lžičky sušeného chilli


Na obalování:

  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička soli
  • ¾ lžičky mletého černého pepře
  • ¾ lžičky sušeného česneku
  • ¾ lžičky mleté papriky
  • 3 lžíce podmáslí
  • rostlinný olej


Příprava:

1) V misce smíchejte podmáslí, sůl, pepř, sušený česnek, papriku a chilli. Kuřecí prsa nakrájejte na stejně velké proužky, vložte je do misky a promíchejte s marinádou. Misku zakryjte a vložte do ledničky minimálně na 4 hodiny, ideálně přes noc.

2) Ve větší misce promíchejte mouku, prášek do pečiva a koření. Přidejte 3 lžíce podmáslí a promíchejte tak, aby v mouce zůstaly menší hrudky.

3) Ve vyšší pánvi nebo hrnci rozehřejte olej.

4) Ve směsi obalujte maso a postupně smažte v oleji z obou stran do zlaté barvy – trvá to přibližně 5-7 minut podle velikosti proužků.

5) Stripsy podávejte s bylinkovým dipem, ochucenou majonézou nebo barbecue omáčkou.


Zdroj: www.onceuponachef.com, dinnerthendessert.com