Uvažujeme

Uvažujeme o tmavém tónu fasády – sytě červená barva – od známých ale víme, že tyto fasády mají tendenci na sluníčku rychle blednout a dokonce praskat vlivem změn teplot. Dá se nějak těmto problémům zabránit? Vyžadují tmavší fasády speciální technologii nanášení, případně volbu speciálního izolantu?

Sám mám již 20 let červenou omítku na fasádě a poruchy na ni nepozoruji, možná ale není tak sytá, jak uvažujete. Pro povrchovou úpravu kontaktních zateplovacích systémů dlouhá léta platila omezení ve výběru barevnosti finální omítky.

Rozhodující byla hodnota součinitele odrazivosti světla 25–30 HBW, podle druhu použité omítky. Tím byla škála barev omezená a tmavé barvy se nedoporučovaly. Souvislosti hledejme v průběhu povrchové teploty zateplené konstrukce, kdy teplota z vnějšího povrchu se nemůže přes izolant vstřebat do zdiva tak jako u vnějších stěn nezateplených. Proto u tmavých odstínů mohlo docházet nejen k poruše omítky, ale i k poruše vlastního izolantu.

Pro představu je možno na tmavé fasádě naměřit i 80 stupňů Celsia. Proto je pro vás rozhodující, zda dům zateplujete, či nikoliv. U domu bez zateplení nenastane problém, pro zateplené domy již ale také existuje řešení.

K řešení tohoto problému byli výrobci kontaktních zateplovacích systémů vlastně donuceni poptávkou, neboť tmavé barvy fasády se staly velmi žádané a architekty velmi často navrhované, obzvláště i v kontrastu světlých a tmavých ploch. Uvedu příklady některých výrobců a dodavatelů těchto systémů, kteří navrhují řešení pro tmavé barevné odstíny omítek.

Baumit CoolColors – díky inovovaným recepturám a speciálním pigmentům, tzv. cool pigmentům, lze nyní používat úplně všechny odstíny vzorníku Baumit Life na zateplovací systémy, tedy i všechny tmavé. Je to díky právě cool pigmentům, kdy omítky zůstávají chladnější, neboť tepelná složka slunečního záření je částečně odrážena. Povrch fasády se tak výrazně oproti jiným odstínům nezahřívá.

Podobné řešení nabízejí i jiní dodavatelé a výrobci, firma STO např. s matnou fasádní barvou StoColor X–black s použitím speciálních pigmentů NIR, odrážející velkou část sluneční energie. Firma uvádí schopnost udržovat maximální povrchovou teplotu pod 70 stupňů Celsia.

Další řešení je program Capatect Carbon s rozptýlenými uhlíkovými vlákny, působícími jako výztuž v drátkobetonu, zvyšujícími mechanickou odolnost jednotlivých materiálů.

Zkrátka, nebojte se tmavé fasády, nicméně si vyberte výrobce, se kterým svoji fasádu a barevnou představu zkonzultujte.

Odpovídal stavební inženýr Roman Brabec

Tento

Tento dotaz jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 1/15.

redakce@dumazahrada.cz

Pokud máte nějaké dotazy, pošlete nám je do redakce na mail redakce@dumazahrada.cz. Pokud budeme sami vědět, rádi je zodpovíme, nebo pošleme některému z odborníků.