Ptáci, ježci, ještěrky, slepýši a užovky, ale také žáby, čmeláci, motýli a slunéčka, ti všichni mohou tvořit přirozenou faunu vaší zahrady. Někteří se živí hmyzem, jiní hlodavci, slunéčka například ráda konzumují mšice. Není to tedy tak, že by tato drobná zvířátka obývala zahradu pro nic za nic a nikdy se vám neodvděčila. Podmínky jsou však pro ně v okolí lidských příbytků stále horší.

Okolo zahrad stavíme vysoké neprostupné ploty, aby nás nikdo nevykradl a nekoukali na nás sousedi. Trávník sekáme na minimum, chceme ho jak kobereček, zahrada musí být jako ze škatulky, nikde na zemi ani lístek, nejsme přeci bordeláři. Prosklené stěny vypadají tak elegantně, každý je teď navrhuje, tak si je taky pořídíme, přitom nás ale žádný architekt neobeznámí se smutnou statistikou, podle které v Evropě ročně zahyne přibližně 100 milionů ptáků následkem nárazu do skla. Jedna samolepka dravce přitom ptáky neodradí, skleněná plocha musí být nálepkami hustě pokryta, aby byla pro ptáky bezpečná. Je možné využít i UV samolepek, které jsou pro lidské oko téměř neviditelné, ale ptáci je vidí jako jasně svítící objekty. Pozor ale, nejde o UV fólie, které se lepí na okno jako ochrana před přehříváním. Ty bohužel nepomůžou.

Dupající ježek vás možná častokrát vystrašil v dětství na chalupě nebo na táboře. Dneska už straší stále méně. Rád se schovává pod kůlnou či v hustém roští, úkryt najde i v kupičce listí nebo v hromadě dřeva. Při úklidu zahrady před zimou na něj myslete a kupky listí sem tam ponechte. Pod listím nebo třeba i v kompostu se mohou schovávat i ještěrky, užovky a slepýši.

Listí ponechané na záhonech ochrání půdu před mrazem a zároveň poskytne zimní útočiště slunéčkům a dalším drobným organismům. Pokud máte přírodní jezírko a nečistíte ho chemií, možná se k vám nastěhují potápníci, vodoměrky, vážky a posléze i žáby a čolci. Jestliže je chcete na zahradě udržet, nedávejte do jezírka ryby. Ty by mohly sežrat jak jejich zdroje potravy, tak i pulce a larvy čolků.

Bojíte se, že na zahradu kromě užovek přilákáte i zmije? Stát se to může, i když zmije je velmi vzácná a často bývá zaměněna s užovkou hladkou. Je také velmi plachá, jakýkoli pohyb na zahradě ji zažene pryč. Když ji ale opravdu na svém pozemku zaznamenáte, zavolejte na nejbližší stanici ochránců přírody, kteří ji přijedou odchytit a odvezou ji do bezpečí.