Je několik různých odstínů šedé. Od světlých lehkých bílo-šedých odstínů po tmavě šedé blížící se až k černé. Přitom bílá barva ve feng-šuej představuje prvek „kov“, ale barva černá patří již prvku „voda“.

Šedá barva jako samotný prvek „kov“ je spojená s podzimem. Vynikají na ní dobře kontrasty oranžové a žluté. Tyto kontrasty jsou v přírodě právě patrné na podzim, kdy se oblohou prohání šedé mraky a příroda je zahalená do barevných žlutých, oranžových a červených listů. Šedá pomáhá vyniknout ostatním barvám. Musí se ale správně zvolit její odstín a sytost. Ve feng-šuej hraje důležitou roli světlo. Šedá barva jakožto barva prvku „kov“ se lépe kombinuje s bílým chladnějším světlem. Správně zvolený odstín šedé by měl vytvářet pocit čistoty a vzdušnosti. Nedoporučuje se proto používat tmavší odstíny šedé v interiéru na velké plochy. Není také vhodná pro výmalbu předsíní a dlouhých chodeb.

Ve feng-šuej jsou barvy „kovu“ vhodné pro západní, severozápadní a severní sektor domu nebo kanceláře. Pro západní a severozápadní sektor jsou vhodné světlejší pastelové odstíny šedé připomínající barvu kovu, který má v těchto sektorech dominovat. Šedou lze v těchto sektorech kombinovat s bílou, krémovou, růžovou nebo světle kávovou barvou. Západní sektor pak odpovídá za inspiraci, zábavu, děti a přátelství. Zde lze využít specifickou vlastnost šedé – je dobrým podkladem pro podtrhnutí ostatních výraznějších barev, a podpořit tak pestrost a hravost. Západní sektor je vhodné místo pro umístění barevných uměleckých děl nejlépe v kovových rámech.

V severním sektoru lze šedou barvu kombinovat s bílou, modrou a černou barvou. Modrá a černá barva jsou barvy prvku „voda“, který má v severním sektoru dominovat. Bílá barva je barva „kovu“ stejně jako šedá. „Kov“ zase podporuje „vodu“, a proto je v tomto sektoru vítán. Ovšem kombinace šedé a černé barvy může působit tíživým pocitem. Z tohoto důvodu je lepší variantou pro severní sektor kombinace šedé se světle modrou a bílou barvou. Vhodným doplňkem pro všechny tři sektory jsou černobílé fotografie, kde šedá barva hraje důležitou roli v přechodech mezi černou a bílou.

Šedá barva dokáže zklidnit a podpořit soustředění. Nesmí se ovšem zapomínat, že se jedná o barvu introvertní povahy. V místech, kde je třeba otevřenost a uvolněnost, by se mělo šedé využívat střídměji. Není vhodná pro výmalbu ložnice a dětských pokojů. Příliš šedé může vytvářet pocit samoty, stesku a snížené sebedůvěry. Tak jako ostatní barvy „kovu“, není šedá vhodná pro východní a jihovýchodní sektor domu. Zde by měl dominovat prvek „dřevo“ a „kov“ je s ním v konfliktu.

Kde, jak a s čím v interiéru šedou barvu kombinovat, poradí ing. arch. Veronika Haroldová v prosincovém čísle časopisu Dům a Zahrada, které vychází 15.11.2011.

Foto: www.isifa.com