A pro většinu z nás prostorem, kde trávíme nejvíce času, je náš dům. Stejné zásady ovšem lze úspěšně uplatnit i v práci.

S dřevem se pojí energie růstu. Jedná se o velmi dynamický prvek. Jeho energie směřuje nahoru a do stran. Typickými představiteli prvku dřeva jsou rostliny. Ovšem tak jako každý prvek ve feng-šuej i dřevo lze charakterizovat tvarem, materiálem a barvou. Kromě těchto vlastností rozlišujeme ještě u každého prvku jeho podobu: jin (ženskou) a jang (mužskou). Pod „jangovým dřevem“ si lze představit mohutný strom s pevnými kořeny, silným kmenem a bohatou korunou. Pod „jinovým dřevem“ si pak lze představit například ohebné keře a květiny. Tvarem prvku „dřevo“ je obdélník. V interiéru to jsou například obdélníkové kusy nábytku, jako je jídelní stůl, police a skříně. Materiálem prvku „dřevo“ je samozřejmě dřevo samotné. Barvou dřeva je široká škála různých zelených odstínů od světlé teplé jarní zeleně po tmavé studené zelenomodré odstíny.

Na jaké místo dřevo patří?

Každému prvku ve feng-šuej patří určité místo. Dynamická energie dřeva náleží do východní a jihovýchodní části domu. Tradiční feng-šuej zde doporučuje umístit jídelnu či dětský a nebo obývací pokoj. Neboť dynamická a žívá energie pomáhá zdravému růstu dětí a přispívá dobrému zdraví celé rodiny.

Ve feng-šuej se ve východním sektoru domu nachází oblast odpovídající za dobré rodinné vztahy a zdraví (oblast rodiny a zdraví). Je to ideální místo pro umístění rodinných fotografií, které ještě více podpoří rodinnou soudržnost a dobré vztahy. Jihovýchodní oblast v domě odpovídá za bohatství a materiální štěstí celé rodiny. Vytvořením malé zelené oázy s vodním zdrojem lze výborně podpořit prvek „dřevo“ v obou těchto oblastech (V a JV). Fontánka a nebo akvárium s rybičkami výborně poslouží jako vodní zdroj. Při umístění vodního zdroje musíme ale vždy mít na paměti, že voda nepatří do ložnice! Vhodnými rostlinami na posílení bohatství jsou například: Crassula neboli Tlustice (v Číně se jí též říká peněžní stromeček) a jako symbol rodinného stromu na podporu dobrých rodinných vztahů může perfektně posloužit fíkus Benjamin. Dobrou volbou pro posílení obou dřevěných oblastí je bambus. Symbolizuje totiž zdravý růst a štěstí, což je dobrým symbolem jak pro pevné zdraví, tak i pro bohatství. Když vybíráme rostliny pro podporu prvku „dřevo“, vždy volíme pouze zdravé rostliny, nejlépe s kulatými a nebo zakulacenými listy. Rostliny v domě dokáží nejenom vytvořit zdravou atmosféru, ale umí si i poradit s negativní energii tím, že ji přijmou do sebe a následně odumřou. A proto se ve feng-šuej nedoporučuje oživovat těžce nemocné rostliny. Je třeba jim poděkovat a odnést je z domu pryč i s negativní energii, kterou na sebe dobrovolně vzaly.

S jakými prvky dřevo kombinovat?

Ve vztazích mezi pěti prvky je prvek „dřevo“ podporován „vodou“ (z vody pochází život), samo dřevo následně podporuje „oheň“ (dřevo krmí oheň). Tento princip lze velmi úspěšně využít při zařizování interiéru v oblasti V, JV a J. Tak například obývací pokoj směřující na jih a jihovýchod lze vymalovat zelenou barvou, na záclony a závěsy použit rostlinné vzory a vytvořit zde zelenou oázu se zdravými zelenými a také kvetoucími rostlinami. Červené květy podpoří oheň sídlící na jihu. Nesmíme ale zapomenout, že v případě jihu zelená oáza musí být bez vody (voda hasí oheň).

Ve vztazích mezi pěti prvky je „dřevo“ v konfliktu s prvkem „kov“. Jedná se o jednostranný vztah. To znamená, že dřevu vadí kov (kov seká dřevo), ale ne naopak! Z praktického hlediska to znamená, že tam, kde má dominovat prvek „dřevo“ (V a JV), není vhodné umisťovat kovové předměty a techniku. Takže počítač, tiskárnu a další výrazné představitele kovu raději přemístíme jinam. Ovšem tak jako vždy ve feng-šuej platí zásada nepřehánět. Když říkáme, že máme eliminovat představitele kovu v oblasti V a JV, neznamená to, že nesmíme v těchto místech mít žádné kovové věci. V klidu tam ponechte kovový radiátor a neodmontovávejte kovové úchytky na nábytku. V koloběhu pěti prvků „dřevo“ kontroluje „zemi“. Jedná se o jednostranný konfliktní vztah. Z toho vyplývá, že prvek „dřevo“ není vhodný v JZ, SV a centrálním sektoru. Týká se to především rostlin v květináčích, které představují aktivní a agresivní formu prvku „dřevo“. Dřevěný nábytek můžeme v těchto částech domu v klidu ponechat. Neboť v tomto případě se jedná o pasivní formu dřeva.

-Marina Kopecká-www.kralovnafengsuej.cz