Nízká spotřeba energie, přitažlivý design a spolehlivost jsou kvality, které zákazníci dnes už běžně požadují.

Výhody dotyku

Rozhodně můžeme za výhodu považovat absenci vystouplých prvků (různých knoflíků) na spotřebičích, což usnadňuje jejich údržbu. Vzhledem k tomu, že dotykové ovládání je nejčastěji možné najít na varných deskách, Odsavač parje atraktivita jednolité plochy zcela jednoznačná. Při vaření totiž nejsnáze dojde i k silnému znečištění desky. Pokud máte vytříbený vkus a velmi sázíte na design, pak vám přijdou vhod i ničím (ani ovládacími knoflíky) nerušené linie spotřebiče. Na hladké ploše dotykového senzoru se také lépe vyjímají přehledné a snadno pochopitelné piktogramy jednotlivých funkcí, které ovládání spotřebiče také zpříjemňují.

Jeden prst k ovládání varné desky stačí

Komfort přináší ovládání pouze jemným dotykem prstu, ale zároveň i profesionální způsob regulace vaření, které je možné díky citlivému Slider Touch systému. Dotykové ovládání značně zjednodušuje ovládání spotřebiče, prostě ho obsluhujete intuitivně. Například při ovládání varné desky vybavené systémem DirecTouch nemusíte volit požadovaný stupeň ohřevu opakovaným stlačováním, ale tahem po stupnici.

Nevýhody ovládání

Většina dotazovaných odborníků nenašla v dotykovém ovládání žádné nevýhody, ani v něm nespatřovala žádné závažné problémy. Ztíženou obsluhu i u těchto komfortních senzorově ovládaných spotřebičů však mohou mít například lidé s třesem v rukou a drobné obtíže s ovládáním by mohly zaznamenat také osoby se zhoršeným zrakem, neboť orientace dotykových displejů je vázána na zrakové vjemy víc než na hmatové. Dotykové ovládaní nejspíš nepotěší ani starší jedince, kteří neochotně přijímají novoty a neradi mění své zažité zvyklosti.

Čisté ruce

Při vaření si však dejte pozor na čisté ruce. Mastným prstem se vám totiž nemusí podařit bezproblémově předat senzoru svůj příkaz.

Dotykové ovládání ano, či ne?

Lze ho jednoznačně doporučit mladým lidem, ale i střední a starší generaci, která se nebrání novým technologiím a inovativním prvkům. Výběr spotřebiče však stále zůstává otázkou individuální volby a preference uživatele.

Trendy a vize

Dosavadní vývoj ukazuje na sílící trend dotykového ovládání především u varné techniky. Důvodem je komfort obsluhy, snadná údržba spotřebiče i jeho atraktivní vzhled. Moderní spotřebiče se stále více stávají nejen funkčním, ale také designovým doplňkem moderního bydlení. Podle názoru odborníků bude senzorové dotykové ovládání nadále vyvíjeno jako hi-tech technologie.

Barevný displej

Novým trendem je barevný ovládací displej umožňující přesnější rozpoznání teploty varných zón. Displej také přehledněji zobrazuje aktivované funkce prostřednictvím intuitivních symbolů namísto pouhých LED světel.

-dam-Foto: Electrolux, www.profimedia.cz