Ferda Mravenec těší a inspiruje celou řadu generací, knížky s touto kreslenou postavičkou má doma snad každý. Původně se šikovný mravenec objevil v komiksovém seriálu, který Ondřej Sekora začal publikovat v Lidových novinách v roce 1933.

Připomeňte si příběhy slavného mravence:

Zdroj: Youtube

Mini vizitka duchovního otce

Ondřej Sekora (1899 až 1967) byl spisovatel, novinář, knižní ilustrátor a kreslíř, jehož život by kromě mnoha profesí vydal na román. Faktem zůstává, že právě díky úspěchu knih s Ferdou Mravencem se Sekora dostal ke spolupráci s divadlem, rozhlasem a filmem. A možná ani netušíte, že tento muž kdysi spoluzakládal legendární časopis Dikobraz a nějaký čas působil v neméně legendárním dětském časopisu Mateřídouška. Chcete zajímavost? Ondřej Sekora byl kromě jiného sportovní nadšenec, například v roce 1927 referoval jako reportér o Tour de France, které se zúčastnil, a jako první přeložil pravidla ragby, také působil v roli trenéra a rozhodčího.

Co uvidíte na výstavě

Výstava vznikla ve spolupráci s Moravským zemským muzeem a prezentuje díla ze sbírek mnoha institucí a také od soukromých sběratelů. Samozřejmě nechybí slavné knižní ilustrace, ale i ty, které možná neznáte, dále jeho kresby a karikatury, jež vycházely v novinách. Nejen děti potěší loutky vzniklé podle Sekorových návrhů a dospělé možná překvapí košatost tvorby tohoto umělce, například jeho malířská díla (malbu studoval ve Francii) nebo ukázky scénografie.

Telegraficky

  • Výstava Ondřej Sekora – známý neznámý v pražské Galerii Villa Pellé potrvá do 14. května.
  • 18. 4. od 18 hodin a 4. 5. od 18 hodin se plánují komentované prohlídky.
  • Součástí výstavy jsou tvůrčí dílny pro děti.
  • Další informace o doprovodném programu najdete zde.

Zdroj: Galerie Villa Pellé