Probiotické potraviny obsahují živé mikroorganismy, zejména bakterie a kvasinky, které přispívají k udržení a zlepšení našeho zdraví. Tyto přátelské mikroby, známé jako probiotika, hrají klíčovou roli v udržování rovnováhy střevní mikroflóry a podpoře celkového zdraví.

Když konzumujeme probiotické potraviny, tyto mikroorganismy se usazují ve střevech, kde přispívají k harmonii mezi dobrými a špatnými bakteriemi. Tento proces může být narušen různými faktory, jako je užívání antibiotik nebo nevyvážená strava. Díky svým pozitivním účinkům na střevní mikroflóru pomáhají probiotika také posilovat imunitní systém. Některé kmeny probiotik dokážou stimulovat imunitní funkce, což zvyšuje naši odolnost vůči infekcím a nemocem.

Probiotické potraviny tak přinášejí celou řadu přínosů pro naše zdraví, které se odvíjejí od jejich schopnosti udržovat a podporovat zdravou střevní mikroflóru a posilovat imunitní systém.

Jak správně pečovat o střevní mikrobiom? Podívejte se na rozhovor s odborníkem:

Zdroj: Youtube

Proč máme trávicí potíže?

Podle nutriční terapeutky může být příčinou trávicích obtíží nedostatečná informovanost o zdravém stravování a špatný příjem vlákniny či bílkovin. Možná ani vy nevíte, jak sestavit správný jídelníček, a zažívací potíže jsou toho logickým důsledkem.

Naštěstí máme kvašení – tisíce let staré řešení

Fermentované potraviny mají pevné místo v našem jídelníčku již tisíce let. Fermentace prodlužuje trvanlivost potravin a zlepšuje jejich chuť a vůni. Pro výrobu fermentovaných potravin se nejčastěji využívají bakterie mléčného kvašení či bifidobakterie, ale také další mikroorganismy. A přesně ty nám pomůžou, když máme zažívací potíže. O které potraviny se konkrétně jedná?

Co je fermentace:

Co je fermentace:

Fermentace je přirozený proces, při kterém mikroorganismy (jako bakterie, kvasinky nebo plísně) rozkládají složitější organické látky, jako cukry nebo škrob, na jednodušší sloučeniny, jako alkohol, kyseliny nebo plyny. Fermentace potravin má několik prospěšných účinků:

  1. Zvýšení trvanlivosti potravin: Fermentace může prodloužit dobu, po kterou je potravina skladovatelná, díky produkcí kyselin nebo alkoholu, které zabraňují růstu škodlivých mikroorganismů.
  2. Vylepšení stravitelnosti: Fermentace může rozložit složitější látky, jako jsou škrob a bílkoviny, což usnadňuje trávení a absorpci živin organismem.
  3. Zvýšení nutriční hodnoty: Fermentací se někdy zvyšuje obsah vitaminů, minerálů a aminokyselin v potravinách, zejména vitaminů skupiny B a vitamínu K2.
  4. Probiotické vlastnosti: Fermentované potraviny často obsahují živé kultury bakterií, které mají prospěšné účinky na zdraví trávicího systému a imunitní funkce.
  5. Zlepšení chuti a textury: Fermentace může přidat potravinám jedinečné chutě a textury, čímž zvyšuje rozmanitost a atraktivitu naší stravy.
  6. Detoxikace: Některé fermentované potraviny mohou pomoci odstraňovat škodlivé látky, jako jsou pesticidy nebo těžké kovy, díky mikroorganismům, které se při fermentaci vytvářejí.

Pravá síla probiotických potravin a doplňků stravy

Pokud chcete doplnit probiotika, sáhněte po fermentovaných potravinách, jako jsou jogurty či kefír. Sáhnout můžete i po slovenské bryndze, kysaném zelí, japonské miso polévce, kouzelném nápoji kombuše nebo třeba tempehu. To vše patří mezi nejlepší přírodní probiotika. Tyto potraviny obsahují živé mikroorganismy, které přispívají k našemu zdraví a správné funkci střev.

Druhou možností jsou probiotika ve formě kapslí či prášků. Ta jsou dobře dostupná i v lékárnách, ale jejich účinnost může být různá. Je nutné pečlivě vybírat.

Zdroj: alfafit.cz, dspace.cuni.cz, theses.cz