Nevěříte? Vždyť je to zelená liána s dřevnatým kmenem řídce obrostlým vzdušnými kořeny, která i při suchém vzduchu roste jako z vody a šplhá po všem, co jí přijde do cesty. V přírodě to bývají většinou kmeny stromů, jejichž povrch doslova kopíruje, v bytě je mohou nahradit konzole, stěny nebo speciálně upravené pergoly. Ty pak ozdobí protáhlé srdíčkovité listy s nápadnou žilnatinou připomínající žebra s hustými chloupky po okrajích a na čelní straně.

Fíkusů je v přírodě opravdu mnoho. Jejich rod čítá okolo 800 druhů, většinou se jedná o stálezelené stromy, keře a dřevnaté popínavé rostliny pocházející z tropických a subtropických lesů celého světa. Jejich nepěknou vlastností je, že se často chovají jako škrtiči, ale vyčítejme něco podobného takové krajtě. Fíkus villosa v našem bytě určitě nikoho nezaškrtí, ale dejme si na něj raději pozor při řezu. Má mléčné kanálky, jejichž šťáva může dráždit pokožku nebo oči. I když má své předky na Srí Lance, Madagaskaru, v Indii a Vietnamu, může se i v našich domovech cítit jako doma.

ČTĚTE TAKÉ:

Květenství

Teprve u starších rostlin se v paždí listů objevují nenápadné květy kulatého nebo vejčitého tvaru s otvorem pro opylující hmyz. Záhy jsou vystřídány kuličkami měnícími se v nažky s dužnatým povrchem. Rostlina plodí sporadicky během celého roku.

Pěstování

Fíkusu barbata se určitě bude dařit v teplém bytě. Dobře se vyrovná i s větším zastíněním, ostré sluníčko mu naopak vadí. Vlhkost, na kterou je zvyklý z tropických lesů, lze nahradit pravidelnou a vydatnou zálivkou a občasným mlžením.

Nedostatek vláhy se projevuje shazováním listů, ale něco obdobného nás může potkat i při dlouhodobém přelévání.

Mladší rostliny přesazujeme přibližně jednou za 2 roky do kyselejšího substrátu pro pokojové rostliny s přídavkem písku, nebo si zem sami namícháme ze stejných dílů rašeliny, drnovky, listovky a písku.

Hnojíme kapalným hnojivem na fíkusy v doporučených dávkách, během léta lze přilepšit i trochou dusíkatého hnojiva.

Této rostlině se zavděčíme, když ji s pomocí blízké či spřátelené osoby jednou za půl roku přeneseme do koupelny a osprchujeme vlažnou vodou. Uškodit bychom jí naopak mohli průvanem a zimním větráním.

Množení

Fíkusy se nejlépe rozmnožují pomocí vrcholových řízků. Ty je však třeba po odříznutí namočit do vlažné vody, aby se odplavilo vytékající mléko. Odtud je asi po dvou hodinách vytáhneme, omočíme konce v gelovém stimulátoru a zapíchneme do substrátu ze stejného dílu rašeliny a písku. Pro zakořenění je optimální teplá množárna se spodním vyhříváním. Semena vyséváme na jaře do vlhkého substrátu při teplotě mírně nad 20 °C.