Fitónie pochází z deštných pralesů Jižní Ameriky, a je proto velmi choulostivá na chlad; teplota v pokoji by se měla celoročně pohybovat okolo 20 °C, v zimě by neměla klesnout pod 15 °C. Vybarvení listů a žilnatiny závisí jak na odrůdě, tak na dopadu světla. Panašované kultivary si vyžádají světlejší stanoviště, avšak pro všechny fitónie svorně platí, že nesnesou přímé sluneční paprsky.

Zvláštní kapitolou je zálivka. Fitónie si potrpí na dostatek vlhkosti, protože koření poměrně mělce a snadno usychá. Na druhé straně nesnese ani přelití. Měla by se proto zalévat často, ale po troškách, a to nejlépe odstátou vodou pokojové teploty.

Nedostatek vlhkosti však nevyřešíme jen zálivkou. Fitónii prospěje časté rosení, mokré kamínky v misce nebo rovnou zvlhčovač vzduchu. Bude vděčná i za malou domácí fontánku umístěnou v její blízkosti. Fitónie se dobře pěstují i v teráriích a skleněných minizahrádkách, kde se vytvoří příznivé tropické klima.

V období vegetace rostlinu dvakrát měsíčně přihnojujeme tekutým hnojivem. Jednou za rok bychom ji měli přesadit, a to do rašelinového substrátu smíchaného s listovkou, kompostem a pískem, nebo do substrátu přímo určeného pro pokojové rostliny okrasné listem. Na jaře můžeme fitónii množit stonkovými řízky, které snadno zakoření ve vlhké půdě při teplotě nad 22 °C.

V létě se na rostlině mohou objevit malé zelené květy, které však nejsou nijak zajímavé a pěstitelé je většinou odstraní, aby se fitónie nevysilovala a soustředila svou energii na krásu listů.