Je to malý domek. Pro skromnou rodinu, která nechtěla nijaké zvláštní věci. Chtěla třeba jen větrání přirozené místo větrání řízeného nebo dokonce klimatizace. Chtěla mít dům víc přirozeně chytrý než chytrý z důvodů elektronických posouvátek, hejblátek a udělátek. Dům plný dřeva, kamene, slunce i stínu. Architektonické studio Breathe Architects, které bylo plné mladých lidí, do tohoto úkolu šlo s vervou a udělali dům, ze kterého si sednete na zadek.

Co s tou stěnou?

To nejzajímavější je stěna pod slunolamem v přízemí. Schválně sem dáme nad sebe fotografie, které ukážou ten zásadní rozdíl. Ve stěně jsou totiž okna. Normální klasická okna, která jakoby měla skla víc utopena ve zdi. Jenže to není pravda. Celá stěna se i s výřezem okna může otočit a objeví se velké prosklení francouzských oken. Jak prosté pro ochránění domu před sluncem i pohledy a na druhou stranu otevření interiéru ven. Otevřená stěna navíc chrání terasu před pohledy z ulice i před větrem, který tady vane.

A zajímavá jsou i okna nahoře. Mají kolem sebe jakýsi třístranný kšilt, který zakrývá okna před prudkým slunečním svitem. Jenže boční strany se dají odaretovat a zaklopit, takže okna vlastně mají nádherné okenice!

Konstrukce všeho je jednoduchá – proti korozi upravená ocel, na kterou jsou přišroubovány dřevěné desky. Stejně tak funguje i interiér. Celá konstrukce je vlastně podobná – hlavní konstrukční materiál je kov a k němu jsou přidělány dělicí desky a další vybavení. Vše je jednoduché, ale přitom moderní a se spoustou nápadů.

  • Autor: Breathe Architects
  • Stavební parcela: 307 m2
  • Lokace: Melbourne, Austrálie
  • Foto: Andrew Wuttke
  • Zdroj: BowerBird / Breathe Architects