Stovky snímků, které díky digitálnímu fotoaparátu pořídíme, se hromadí na našich harddiscích, CD či DVD, a málokdy se k nim vrátíme. Možná jednou, maximálně dvakrát. Poté, kvůli množství a nutnosti otevřít počítač, už nenajdeme čas, ale s radostí fotíme další stovky fotek. Zbrzdit přebujelou éru současné fotografie můžeme pomocí digitálního rámečku.

Stejně jako u klasického i v něm vystavujeme fotografii, jen s tím rozdílem, že do jeho útrob můžeme uložit až několik desítek snímků. V okně pak ponecháme jednu vybranou, a až nás omrzí, snadno najdeme pomocí nalistování jinou. To může probíhat ručně, anebo spustíme automatickou slideshow.

Malý, velký, ale hlavně digitální rámeček…

Digitální rámečky jsou nabízeny s různě velkými úhlopříčkami. Na noční stolek bude stačit třípalcový displej, na pracovní stůl sedmipalcový (takřka adekvátní papírové fotografii 10 x 15 cm) a na zeď nejlépe desetipalcový. Existují ale i další rozměry. Různí se i kapacita interní paměti. Některé rámečky dokážou pojmout i více než tisíc fotografií. Většina z nich má samozřejmě čtečku paměťových karet, USB porty a některé lze plnit pomocí Bluetooth. Na trhu jsou také fotorámečky s Wi-fi připojením. Napájení je zajištěno síťovými adaptéry, jež jsou součástí příslušenství, nebo vestavěným akumulátorem, který zajišťuje větší pohodlí při manipulaci. Funkce jako úprava jasu, nastavení časové prodlevy při slideshow či automatické vypnutí a zapnutí bývají samozřejmostí.

Fotorámečky toho dokážou mnohem víc

Některé fotorámečky dokážou přehrávat videozáznamy, podbarvit slideshow zvukovým doprovodem ve formátu MP3, můžeme je ovládat dálkovým ovladačem nebo využít funkce hodin, budíku či kalendáře.

Vedle toho, že je můžeme pověsit na zeď, zkrášlit jimi pracovní stůl či polici, jsou výhodné i v tom, že je snadno můžeme vzít na návštěvu k přátelům místo klasického fotoalba, případně zbytečně velkého notebooku.

Naše tipy: I když digitální rámečky patří k moderní technice dvacátého prvního století, preferujeme-li klasické pojetí interiéru, nemusíme se bát, že by v něm kovový rámeček nějak vyčníval. Nabízeny jsou totiž i dřevěné rámečky, a to dokonce v různých barvách. Tak do našeho domova vstoupí moderní technika, aniž by to bylo na první pohled patrné.

-zal- Foto: Photo Frame interior, Design mag, Sony, Toshiba