Realizační firmy na fotovoltaické elektrárny nestíhají. Mají tolik objednávek, že berou zákazníky do pořadníků a přijde na ně řada často až po půl roce. Zájem především o malé FVE na střechách rodinných domů odstartovaly extrémně drahé energie, o kterých se hovoří, že už nezlevní.

Rodinný dům a dotace

Rozmach fotovoltaických elektráren je markantní, i když v evropských podmínkách stále mizerný. V roce 2021 přibylo 9321 nových fotovoltaik o celkovém výkonu 62 megawattů. Ovšem porovnejme to se sousedními zeměmi. „V Rakousku za loňský rok přibylo 428 megawattů nového výkonu ve fotovoltaice, v Maďarsku 800 a v Polsku, které si stále spojujeme hlavně s uhlím, dokonce 3100 megawattů,“ upozornil výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář.

Zajímavá čísla přichází i ze Státního fondu životního prostředí a jeho podpory v podobě Nové zelená úsporám. V loňském roce bylo přes NZÚ dotováno na 6500 střešních solárních elektráren o souhrnném výkonu přes 33 megawattů. Skoro 80 procent podpořených projektů zahrnovalo pořízení baterie pro ukládání energie, což je rekord, protože dosud o akumulátory moc zájem nebyl. Jde o to, že i přes dotace se návratnost FVE s ukládáním energie do akumulátorů jevila jako problematická, zvlášť v dodatečně instalovaných elektrárnách, kde rozvod elektřiny nebyl původně přizpůsoben FVE, a hlavně díky českému specifiku měření spotřeby po fázích.

Solární louky?

Kolik loni vyrostlo velkých solárních parků? Vznikli nějací další energetičtí solárbaroni? Nikoliv. Loni nebyla postavena ani jedna velká solární elektrárna. Dokonce se zpomalil i nárůst firemních instalací. Statistiky vykazují 397 instalací s celkovým výkonem 19,2 MW, když v roce 2020 to bylo 1373 fotovoltaik o výkonu 28,8 MW. Ovšem letos by toto číslo mělo být výrazně vyšší. Už dnes stát registruje rozhodnutí o přidělení dotace pro elektrárny o výkonu 61,65 MW, přičemž 29,8 MWh kapacity bude možné ukládat v akumulátorech.