Beaufort se vyrábí v Savojsku, což je francouzský alpský region. Podmínky, za nichž se může tento sýr vyrábět, jsou velmi přísné, a proto je také tak vynikající. Produkuje se výhradně v údolích Beaufortain, Tarentaise a Maurienne. Posledně jmenované se letos proslavilo díky krávě jménem Bella, která se stala maskotem zemědělské výstavy v Paříži. Po autosalonu je to nejdůležitější francouzský veletrh. Však se tu jedná o samotnou podstatu francouzské gastronomie. Letos se koná od 22. února do 2. března.

ČTĚTE TAKÉ:

Každý rok se pro tuto událost vybírá kráva jiné rasy. Bella byla zvolena jako zástupkyně rasy Tarentaise. Musela splnit nejrůznější podmínky: je krásná, dobře a stabilně dojí, každý rok měla tele, má správnou konstituci – tedy krátké silné nohy s velkými kopyty a dobré tělesné proporce, je klidná a trpělivá, a také má správné libozvučné jméno, protože při zahajovacím ceremoniálu se bude fotografovat s prezidentem a mnoha dalšími důležitými osobnostmi. Je to zkrátka nejdůležitější zvíře celé výstavy.

Vidět ji může každý

Bella pochází z vesnice Lanslebourg, která je součástí lyžařského areálu Val Cenis Vanoise. Každý lyžař se na ni může přijít podívat. Konkrétní hodiny návštěvy jsou k doptání v turistické kanceláři. Bella je v chlévě spolu s dalšími kravami. Každá má nad sebou údaje s rodokmenem, tedy se jmény matky, babičky, prababičky atd., které vyrostly ve stejném chlévě. Rasa Tarentaise též nazývaná Tarine musí být velmi odolná. Zvířata musejí vydržet stát půl roku na jednom místě v chlévě a půl roku šplhat po strmých svazích až do 2 500 m n. m. Nesmějí dostávat nic jiného než trávu nebo seno – žádná siláž nebo dokonce krmné směsky, to by se chuť sýra hned pokazila.

Tisíce sýrů

V Lanslebourgu v údolí Haute Maurienne je možné navštívit družstevní sýrárnu, kde se Beaufort vyrábí. Impozantní jsou zejména sklepy, kde sýry zrají. Beaufort se vyrábí v kolech, která mají přibližně čtyřicet kilogramů a na obvodu jsou lehce prohnutá – to je typický znak, který jej odlišuje od podobných tvrdých sýrů. Kola je třeba neustále otáčet a otírat solným roztokem. Dříve sýrárna na tuto práci zaměstnávala silné muže, dnes jezdí mezi regály robot, který celou náročnou dřinu zvládne. Sýr je možné koupit v několika obchodech v údolí. Je opravdu vynikající a poznáte to, i kdybyste nevěděli, jak přísná a složitá pravidla platí pro jeho výrobu, respektive že sahají až k prarodičům dojnic.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com