Francouzský styl bydlení má velmi daleko do jednoduchosti, strohosti a chladu. Naopak jeho nezaměnitelné kouzlo spočívá v umění využít správně kombinaci barev, materiálů a vzorů a také vybrat vhodné doplňky. Interiér zařízený po francouzsku poznáte na první pohled, jeho nostalgická atmosféra na vás dýchne a přenese na vás pocit klidu, uvolnění a pohodlí, zároveň ale také jisté elegance. Máte chuť si v takovém pokoji pohovět s nohama na polštářích, knížkou v jedné a sklenkou vína v druhé ruce.

Francouzský styl interiérů kombinuje světlé barvy a přírodní materiály. Základem každé místnosti je správně vybraný nábytek, ideálně v krémových barvách, případně v tmavých, ale s nádechem zašlosti, stáří a obvykle mající patinu. Zásuvky často mívají kovové úchytky a kování, které také vypadají jakoby ošuntěle.

Pokud se rozhodnete vybavit si nějaký pokoj ve francouzském stylu, zapomeňte na striktní linie a čistou bílou barvu. Francie miluje slonovinovou, smetanovou či béžovou barvu, krémové barvy, starorůžovou a také odstíny fialové, jež připomínají rozkvetlá levandulová pole. Kombinujte s teplými hnědými barvami.

Co se týče materiálů, rozhodně „in“ jsou dřevo (rámečky, poličky, komody), proutěné produkty, jako například proutěná či ratanová křesla, košíky, misky, textilie – vlna, len, ale také další ideálně s jemnými barvami a květinovými motivy. Nezapomínejme ani na kovové doplňky, jako jsou různé plechové dózy, krabičky, a také zrcadla. Pro zútulnění místnosti určitě využijte závěsy, přehozy a plédy, polštářky, ubrusy a ubrousky.

Dalším velmi typickým prvkem francouzského stylu je práce se světlem. Je třeba, aby světla bylo dostatek, ale pokud možno žádné ostré sluneční paprsky. Naopak příjemně působí tlumené jemné světlo. Kromě denního světla si dopřejte různé lampy a lampičky, opět ideálně v kombinaci dřeva, kovu, případně s textilním stínidlem.

Pro doladění celé atmosféry nezapomeňte ani na sušené květiny. Francouzi milují kytice sušených květin, ve kterých prim hraje levandule, jež provoní váš byt, a také růže, slaměnky a další. Květinové aranžmá ve váze, v miskách nebo i zavěšené na stěnách působí originálně a hlavně vám dlouho vydrží.