Kolekce byla navržena ve spolupráci se sklárnou Ajeto, která je součástí společnosti LASVIT. Cílem této spolupráce bylo rozvinout tradici práce s hutním sklem, ale i disciplínu, v níž jsou skláři z Ajeta jedničkou ve světě.

Kolekce spojuje klasiku s novými impulzy

Nová kolekce váz, na kterou se můžete podívat ve fotogalerii, je opravdu působivá. Vypadá, jako kdyby se vynořila ze samotných hlubin moře. Kolekci navrhl František Jungvirt, který je čerstvým absolventem ateliéru skla na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Ten se ve své práci vrací nejradši k nejklasičtějším odkazům českého sklářství, a ty spojuje s novými impulzy.

Co o kolekci říká její autor?

A právě kolekce Underwater je dílem posouvajícím technické, ale i vizuální hranice oboru. Kolekce je plná výrazně barevných a působivých objektů.

Sám umělec dílo popisuje takto: je ceněným hutním řemeslem. „Mojí inspirací byli nejen mořští živočichové, rostliny a vodní či podvodní krajina, ale také tradice hutního tvarování skla a barevná a nespoutaná postmoderna vynikajícího sklářského výtvarníka Bořka Šípka, který sklárnu Ajeto v roce 1994 spoluzakládal a také zde výtvarně působil. Vychovával novou generaci nejen sklářských umělců, ale především zdejších řemeslníků.“

Útulné, ale i minimalistické

Vázy z kolekce Underwater zaujmou na první pohled – zvládnou oživit jak bohémský interiér, tak i interiér v duchu minimalismu. Každá váza je foukaná a tvarovaná zvlášť, každý kus je tak naprostým originálem.

Zdroj: lasvit.com