Navíc zjistíte, že i samotné bydlení může být mimořádně úsporné. Pak jste těmi správnými lidmi pro nový projekt tzv. Freedomku vytvořeného Ateliérem Štěpán z Brna.

Na počátku byl sen brněnského zlatníka a návrháře Jiřího Brosche o netradičním bydlení. Domluvil se s architektem Markem Štěpánem a po třech letech díky spolupráci s výrobci H-střechy byl veřejnosti představen na podzim loňského roku v areálu koupaliště v Brně na Kraví hoře zajímavý projekt.

Celý domek vypadá jako skládačka a zároveň velká obdélníková krabice. Do obývacího pokoje s kuchyňským koutem se vstupuje přes výklopnou dřevěnou terasu prosklenými dveřmi, které lze společně i s okny právě zdviženou podlahou terasy uzavřít.

Vyrábí se v několika variantách. Základní stavba 1 Plus o rozměru 28 m² má 7 m na délku a 4 m na šířku + 3metrovou sklápěcí terasu. Vnitřní prostor tvoří obytná místnost s kuchyňským koutem, ložnicí, koupelnou se sprchovým koutem, umyvadlem a WC o celkové podlahové výměře 24 m².

V této základní verzi je pořizovací cena stavby včetně vybavení designovým nábytkem 1 078 800 Kč. Nebo se můžete rozhodnout pro větší typ 2 Plus o rozměru 42,4 m² v ceně s vybavením 1 378 800 Kč. Větší verze se pak sestavuje ze 2 až 4 buněk, záleží na přání zákazníka. Pak lze takovéto bydlení využít i pro větší rodiny. Dům je vybavený plochou jednoplášťovou střechou, ale výrobci mohou nabídnout i jinou variantu střechy. Tento variabilní kvádr vznikl z rostlého smrkového dřeva jakostní třídy S10. Stojí na základových patkách šroubovaných do země. Okna jsou dřevo-hliníková a hlavní okno je posuvné. Interiér Freedomku, tedy podlahy, stěna a strop, je vytvořený z kompaktního dubu.

Sestavení celého domku trvá pět hodin. Dům je možné dodat již pojištěný a lze na něj čerpat hypotéku. Kdo chce, aby jeho bydlení mělo i ekologické parametry, může se rozhodnout pro variantu „solitér“ s modulem nezávislosti. Takový dům je pak nezávislý na energiích, je vybavený fotovoltaickou elektrárnou s amorfními články a bateriemi pro uložení elektřiny ze solárního panelu. Je zde umístěn i zásobník teplé užitkové vody a membránová čistička odpadních vod. Jedinou podmínkou tohoto vybavení je přístup k vodě na pozemku, například z vlastního vrtu.

Dovedete si představit, že byste v takovém domě bydleli?