Frutariánská dieta je jedním z typů veganské stravy, která spočívá v tom, že člověk nekonzumuje zvířata ani nic, co od nich pochází. To zahrnuje samozřejmě jakékoliv maso, ale také vejce, med, mléko nebo mořské plody. Frutariáni jdou ještě trochu dále.

Jak vypadá stravovací režim běžného frutariána?

https://www.youtube.com/watch?v=0UC4flIGxUk

Co je podstatou frutariánství?

Znalci angličtiny už asi tuší, co je hlavním zdrojem obživy frutariánů. Anglické slovíčko „fruit“ totiž znamená ovoce. A ano, frutariáni konzumují pokrmy složené především z ovoce, případně z oříšků nebo semínek. U frutariánské diety tvoří syrové ovoce, tedy takové, které není tepelně ani nijak jinak upravené, mezi 50 až 75 % všech zkonzumovaných potravin. Druhou část zkonzumovaných potravin by měla tvořit zelenina, ořechy a semena. Poměr ovoce a jiných potravin se však liší podle každého člověka. Jde tak o jeden z nejvíce limitujících stravovacích návyků.

Na čem si pochutnají frutariáni?

Frutariáni při sestavování svého jídelníčku typicky kombinují několik typů ovoce, ořechů a semen tak, aby se vzájemně vyvažovaly. V případě ovoce jde o kyselé kousky, jako jsou citrusy nebo ananas, nakyslé ovoce (třešně, fíky nebo maliny), sladké ovoce (melouny, hrozny, banány) nebo kousky olejnaté (kokos, olivy, avokádo).

To kombinují se slunečnicovými a dýňovými semínky a celou řadou ořechů (pistácie, kešu, mandle nebo lískové ořechy).

Motivace frutariánů

Motivací k tomu stát se frutariánem existuje celá řada. Pro někoho jde o otázku etiky nebo environmentálního smýšlení, pro jiné stojí za rozhodnutím zdravotní potíže nebo příslušnost k náboženské nebo kulturní skupině.

Odborníci upozorňují na rizika

Pravdou ale je, že tento typ diety bývá často kritizován z důvodu možných zdravotních potíží, které s sebou takto široké omezení nese. Čistě ovocná strava výrazně omezuje konzumaci jiných zdravých a potřebných potravin. Odborníci se shodují, že zbavení se tuků a bílkovin z jiných potravin může vést k nerovnováze živin. U striktních frutariánů se tak může objevit zvýšené riziko nutričních nedostatků, jako je železo, vápník, zinek, bílkoviny nebo vitamin B12. Pokud tak přemýšlíte nad tímto typem stravování, poraďte se nejprve s lékaři a výživovými poradci.

Zdroje: verywellfit.com, wp.wwu.edu