Na úvod se sluší představit tři základní typy zařízení, které vám mohou pomoci osvobodit zahradu od nánosů spadaného listí:

Fukary - budou užitečné, pokud máte malou zahradu, nebo se potýkáte s obzvláště štědrou listovou nadílkou, kterou nelze snadno vysát.

Vysavače listí - klasické vysavače nejlépe využijete na menší kupičky listí, které neobsahují větší předměty. Pomohou vám i při úklidu dalšího nepořádku. Ani vysavače nejsou ale ideální pro velké pozemky. Běhání po zahradě za účelem vysát všechno, co na ni nepatří, vám totiž zabere mnohem víc času, než když to jednoduše nafoukáte do jednoho rohu.

Kombinované fukary a vysavače - tuto variantu volí většina majitelů zahrad. A není divu, je totiž univerzální. Navíc si můžete vybrat mezi přístrojem s duální, či výměnnou tryskou.

Duální tryska funguje paralelně (jedna pro foukání a druhá pro nasávání listí) a má obvykle jednoduchou páku pro přepínání mezi režimy. Takové přístroje jsou poměrně levné, snadno se používají, ale mají menší výkon a sklon k ucpávání.

Druhá varianta má výměnnou trysku, kterou musíte při každé změně režimu logicky vyměnit. Při přepnutí na vysávání je navíc nutné přimontovat sběrný vak. Tento přístroj je sice výkonnější, zacházení s ním je ale méně pohodlné.

Užitečnými pomocníky jsou tříkanálové vysavače, které mají dva stupně foukání i vysávání. Velmi často jsou vybaveny i vlastním drtičem, který se postará i o větší nasáté kousky odpadu. Díky injektoru se do drtiče navíc nedostanou ani objemnější předměty, které by ho mohly poškodit, ani žížaly, hlemýždi, či jiní živočichové.

Teď už víte, z jakých přístrojů máte na výběr. Co dalšího by vás ale při výběru mělo zajímat?

Jaký objem listí budete uklízet?

Zní to jako banální otázka, přesto je velmi důležité si na ni před koupí odpovědět. Pokud máte malou zahrádku, pak vám bude stačit přístroj s menším výkonem. Většině lidí bude nejlépe vyhovovat kombinace fukaru a vysavače. Pokud je ale vaše zahrada každý podzim zaplavena velkým množstvím listí, budete potřebovat pomocníka s větším výkonem a delší životností. Jestliže má váš pozemek navíc velkou výměru, rozhodně na přístroji nešetřete, později byste toho mohli litovat.

Hodláte vysávat i odpadky?

Pokud ano, chtějte vysavač bez drtiče. Nebude sice tak dobrý ve vysávání mokrého listí, ušetří vám ale mnoho času.

Elektrický, síťový, nebo benzínový?

Benzínový přístroj se vám bude hodit, pokud víte, že s ním budete pracovat celý den. Budete muset sáhnout hlouběji do kapsy, pokud máte ale opravdu velkou zahradu, nebo očekáváte hodně listí, bude vám extra výkon k užitku. Dobrý benzínový přístroj bude snadný na obsluhu a dovolí vám ovládat sílu proudu vzduchu.

Pokud je vaše zahrada středně velká, vyplatí se vám investovat do elektrického přístroje se síťovým napájením. Takový pomocník je obvykle levnější než benzínové modely, a přesto může dosahovat stejného výkonu. Pohlídejte si, aby nebyl příliš hlučný. Zároveň musí být praktický a schopný proudem vzduchu udržet listí pod kontrolou. Měl by se dát snadno přepínat mezi módy i vyprazdňovat a mít trysky, které se často neucpávají.

Elektrické modely, které jsou napájeny z baterie, vás osvobodí od kabelu. Jejich další výhodou je to, že mají stejný výkon jako přístroje s kabelem, jsou ale lehčí a používají se snadněji. Na druhou stranu ale vydrží ve službě jen zhruba 30 minut, což je poměrně málo, tak akorát na malou zahradu.

Dobrý akumulátorový přístroj bude mít tichý chod a pohodlně ho udržíte v jedné ruce. Zároveň bude mít takovou kapacitu, aby zvládl úklid vaší zahrady na jediné nabití.

A ještě pár rad na závěr:

  • Nejlepší fukary nejen že umí sfouknout listí na hromádky, ale dělají to rychle, efektivně a s vaším co nejmenším přičiněním.
  • Vysavač by si měl poradit i s těžkým, mokrým listím. A to bez ucpání.
  • Rozhodující je také váha, praktičnost a snadné, intuitivní ovládání.
  • Pokud dáváte přednost tišším modelům, sáhněte po těch akumulátorových.
  • Fukar na listí budete mít po většinu roku uložený v kůlně, měl by být tedy logicky malý, skladný, ideálně s odnímatelnou tryskou. Vysavače jsou zpravidla o něco větší, proto pokud máte málo úložného prostoru, zvažte koupi přístroje s teleskopickou tryskou.