Samozřejmě, že tohle neplatí pro všechny důchodce v této východoasijské zemi. Patrně i zde jde spíš o výjimku, ale hodnou zaznamenání. Vždyť to, co přinesli architektům jako hlavní myšlenku, byla jediná věta:

Prozkoumej budoucnost v důchodu.

Tím byli architekti limitováni. Tedy vlastně ne limitováni. Vlastně se jim tím teprve rozevřela křídla, takže mohli naplno využít svou fantazii i okolí. Bytový dům totiž stojí na nádherných svazích Tsuen Wan, takže shlíží na krásné panorama plné stromů i života lidí v tomto městě. Průnik exteriéru do interiéru byl extrémně důležitý a architekti si z výhledu oken vzali inspiraci. Design nábytku tak připomíná právě siluety hor, jejich svahy, stoupání a klesání, zlatý přísvit jejich hran při svítání se sněhově bílou prozářenou oblohou plnou vodních par.

Zdroj: VLM

Vzpomínky z cest

Další podmínkou bylo, že všude musí být dost místa na upomínkové předměty z jejich četných cest po světě. Majitelé celý svůj život jezdili do dalekých zemí a sbírali různé předměty. Nemají žádnou uměleckou hodnotu. Mají spíš vzpomínkový charakter. Ale je zapotřebí je mít na očích, vytvořit jim prostor.

Architekti ze studia ZTW Lab se tak snažili vnést do důchodového života investorů svěžest; rozostření pocitu hranice mezi okolními horami a městy a zapojit do tohoto prostředí i jejich sbírku uměleckých děl z celého světa. Design interiéru tak kombinuje přírodní prvky a futuristický design, vytváří opravdu netradiční zážitek, i kdybychom nevěděli, že majiteli je starší pár.

Hodně zajímavé jsou i ložnice pro dcery. Jde o maličké a úzké pokojíčky, které mají patro na spaní a pod ním stůl pro práci a skříně na ukládání věcí. Jsou k sobě zrcadlově obráceny, liší se jen stylem, jaký obě vyznávají. Jeden je čistě bílý s mřížováním, druhý má zelené vymalování, dřevěnou podlahu a prosklené skříně.

  • Projekt: Future Mountain´s Living
  • Lokace: Hongkong
  • Podlahová plocha: 90 m2
  • Autor, zdroj a foto: ZTW Lab