Městečko Gaillac leží na řece Tarn ve francouzském departmentu MidiPyrénées. Na mapě ho hledejte přibližně na půl cesty mezi Toulouse, hlavním městem regionu, a Albi, rodištěm Toulouse-Lautreca. Českým turistům i gurmánům je tento kraj pro svou velkou vzdálenost zatím poměrně neznámý. Je to škoda, protože užít si tu mohou milovníci vína, jídla i historie.

Vinice z minulého letopočtu

Své jméno, které je odvozené z latinského gallus čili kohout, dostal Gaillac v roce 972. První vinice však Římané vysázeli již v prvním století před Kristem. O několik století později se o jejich rozvoj a samozřejmě i komercializaci vína starali benediktýni z opatství Svatého Michala. Za Jindřicha III. a Ludvíka XIV. se víno vyváželo do celé Evropy. A aby byl příběh o proslulém moku kompletní, je třeba dodat, že v roce 1938 bylo víno z Gaillacu mezi prvními držiteli známky AOC – chráněné označení původu.

Napřed klášter

V Gaillacu nad řekou stojí dodnes benediktýnský klášter. Je to impozantní budova, jejíž majestát je ještě zdůrazněn skálou, která v těchto místech trčí z řeky Tarn. Celé pohlednicové panorama dotváří vysoký kamenný most, po němž se sem přijíždí. Klášter má za sebou pohnutou historii. Napřed jej v polovině 16. století zdemolovali protestanti a o dvě století později jej Francouzská revoluce přeměnila na skladiště, po té, co povstalci zdemolovali mobiliář.

Dnes je v podzemních chodbách kláštera muzeum. Jedna část expozice je věnována výrobě vína. Součástí muzea je zvláštní místnost vybavená pro hromadné řízené degustace. Vypadá to trochu jako školní třída – jsou tu lavice pro přibližně čtyřicet lidí, a trochu jako školní laboratoř – u každého stolu je výlevka na zbytky po degustaci.

A pak víno

V klášteře má své sídlo také vinotéka. Vína, která se tu prodávají, jsou vždy vybavena podrobným popisem, na němž jsou uvedeny i takové technické podrobnosti, jako je expozice svahu, hektarový výnos, stáří vinice; samozřejmě vedle informací o odrůdě, způsobu sběru atd. Samozřejmostí jsou gastronomická doporučení o vhodných kombinacích s jídlem a teplotě podávání.

Když se řekne vinná stezka, nepředstavujte si pěšinu odněkud někam. Okolí Gaillacu nabízí více než stovku vinařství. Některá z nich jsou součástí projektu Inter Vitis. Vinné stezky Inter Vitis překračují hranice Francie a jsou jedním z mnoha projektů Evropských kulturních cest. Mimo mnoha aktivit se podílejí také na instalaci informačních tabulí rozmístěných v krajině.

Foto: Gaillac G. Deschamps, D.Viet, Jana Vlková