Jeho sbírka aut má údajně hodnotu přes 5 miliard dolarů – v přepočtu skoro 100 miliard korun. Přesná čísla však nejsou známá, brunejský vládce Hassanal Bolkiah se svou sbírkou příliš veřejně moc nechlubí. Jde spíš o odhady. K tomu je třeba připočítat i sbírku jeho bratra, který v ní má další dvě tisícovky vzácných automobilů.

Většinu aut má bezpečně zaparkovanou přímo u svého paláce, v pěti garážích postavených na míru. Každá má velikost hangáru a spočívá v nich to nejcennější z jeho sbírek. Budovy jsou vybavené klimatizací, aby se v nich automobilům nic nestalo; teplota i vlhkost vzduchu jsou v Bruneji totiž k technice spíše nepříznivé. V hangáro-garážích je však vždy sucho a chladno. Přímo ve svém paláci mu stojí 110 těch nejhezčích kousků.

O auta se starají týmy techniků – každá značka má vlastní experty, nejčastěji přímo z firmy, která dané vozy vyrábí. Samotný sultán vlastně ani autům moc neholduje, sbírku založil pro svého syna a bratra. Naprostou většinou vzácných automobilů ani nikdy nejel; na tachometrech vozů je tak pořád nula. Ve sbírce má spoustu jedinečných kusů, které byly vyrobeny jen v několika exemplářích. Mimo jiné mu patří všechny originální vozy Formule 1, které od roku 1980 vyhrály šampionát…

Existuje rovnou několik internetových stránek, které se snaží monitorovat, jaká auta brunejský vládce shromáždil. Není to vůbec jednoduché, o většině akvizic se nikdy nepíše. A hlavně – sultán jen výjimečně nějaký vůz prodá. K největším výprodejům došlo na vrcholu hospodářské krize roku 2009. Tehdy se panovník musel rozloučit s několika speciály Ferrari. V současné době má sultán ve sbírce údajně 531 aut značky Mercedes-Benz, 367 Ferrari, 362 Bentley, 185 BMW, 177 Jaguar, 160 Porsche, 130 Rolls-Royce a 20 Lamborghini. Kompletní informace o jeho vozech najdete například tady ZDE.

Kromě hlavní garáže nedaleko jeho paláce parkuje na několika dalších místech, vlastní údajně garáže na několika tichomořských ostrovech, které mu také patří. Kde na to vzal? Brunejský sultán je zřejmě nejbohatším mužem planety – ale sám totiž kontroluje vývoz ropy ze své země. Na rozdíl od jiných miliardářů však neplatí daně (platil by je totiž sám sobě), ani si nenechává provádět audit majetku. O jeho opravdovém bohatství se tedy můžeme jen dohadovat…

Podívejte se na jedno z mála videí, které se podařily v jeho garáži nafilmovat:

Foto: www.isifa.com