Gazprom nyní sídlí v Petrohradu v ohromném mrakodrapu Lahta (přesně z ruštiny Lakhta, někdy najdete i pod přepisem Lachta). Je to gigantické obchodní centrum, kde největší část pro sebe zabírá právě tato firma. Je to centrála firmy s celosvětovým dopadem, takže potřebuje také pořádné místo. Lahta centre je s výškou 462 metrů nejvyšším mrakodrapem Evropy a Ruska a navíc je i nejsevernějším mrakodrapem světa.

Jenže Gazpromu je to málo. Chce víc. Chce, aby Petrohrad byl opravdu světové město. A tak během své květnové konference představil plány na stavbu nového sídla na umělém ostrově ve Finském zálivu. A nepůjde o jen tak obyčejnou stavbu. Musí samozřejmě překonat všechno, co dosud bylo v Rusku postaveno. A tak půjde o 703 metrů vysokou stavbu spirálového mrakodrapu, což znamená druhé místo mezi nejvyššími budovami světa vůbec a nejvyšší stavbu mezi spirálovými konstrukcemi. Také s vyhlídkovou plošinou ve výšce 590 metrů bude na absolutní špičce na světě.

Zajímavé je, že výška 703 metrů není náhodná. Ve stejném roce byl totiž Petrohrad založen, takže jde vlastně o jakýsi symbol a poctu tomuto městu. S názvem si ale Gazprom moc hlavu nelámal – bude to Lahta Centre 2.

Zdroj: Youtube