Generálním ředitelem a předsedou představenstva akciové společnosti Vodní stavby se stal Franz Riha, který dosud ve firmě působil jako likvidátor. Místopředsedou představenstva byl jmenován Ivo Hospodka, dalším členem představenstva se stal Viliam Dubovitský. V dozorčí radě působí dva zástupci majoritního akcionáře, Lukáš Pelech a Miroslav Chochola. "Třetím členem rady se stal Jiří Staněk z Vodních staveb," doplnil Riha.

Hospodka je šéfem firmy Multitone CZ, Dubovitský je generálním ředitelem společnosti Diesel International. Významný podíl v těchto firmách má společnost Agren Capital, která je majoritním vlastníkem Vodních staveb.

Akciová společnost Vodní stavby ukončila minulý týden likvidaci a znovu vstoupila na trh, podnikat bude v oboru nemovitostí. Kdysi jedna z největších stavebních firem v České republice vstoupila do likvidace v roce 2000.

Ještě v roce 1996 vykázaly Vodní stavby zisk přes sto milionů korun a tržby více než 5,4 miliardy korun. Do ztráty 300 tisíc korun se dostaly v roce 1997, o rok později se ztráta prohloubila na téměř 830 milionů korun. Do roku 2000 se jí firmě podařilo snížit na necelých 300 tisíc korun. Téhož roku ale mimořádná valná hromada rozhodla o zrušení Vodních staveb likvidací.

Historie firmy sahá až do padesátých let, kdy sloučením n.p. Vodní stavby, Vodotechna a Vodní dílo Orlík vznikl v roce 1958 podnik Vodní stavby. V minulosti byly jeho součástí společnosti jako Armabeton, Metrostav či Vodní stavby Bohemia. -čtk-