Zapečené těstoviny s uzeným masem patří mezi stálice české kuchyně. Jsou jednoduché na přípravu, nedá se na nich téměř nic zkazit a navíc skvěle chutnají. Jedinou nevýhodou je, že se přichytávají ke stěnám pekáče či zapékací misky. S připečenými zbytky si obvykle neporadí ani myčka nádobí a je potřeba vše ručně vydrhnout. Jednoduchý trik vás ale této nepříjemné práce zbaví.
Podívejte se na video, jak jednoduše odstranit jedlou sodou připečené zbytky jídla z pánve:
https://www.youtube.com/watch?v=hzSl681t7UQ
Jak na to?
Je to snadné. Před pečením pekáč nachystejte stejně, jako jste zvyklí při přípravě bábovek, bublaniny a jiného sladkého pečiva. Vymažte nádobu tukem a na vysypání místo mouky použijte obyčejnou strouhanku. Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk ve své kuchařce Poklady klasické české kuchyně doporučuje pekáček vymazat sádlem, použít můžete ale i máslo. Šunkofleky tak získají další chuťový rozměr. A hlavně se během pečení díky strouhance těstoviny ani vaječná směs ke stěnám pekáče nepřichytí. S drhnutím si tak nemusíte dělat starosti – žádné nebude potřeba.
Tip navíc: Se spáleným hrncem pomůže soda, sůl i olej
Pokud se při vaření nebo pečení nedopatřením stane, že se jídlo připálí a v nádobě zůstane nevzhledná a na první pohled nedobytná vrstva, pomozte si surovinami, které máte běžně doma. Raději zapomeňte na klasickou drátěnku – povrch hrnce či pekáče by mohla nenávratně poškodit. Skvěle vám poslouží obyčejná jedlá soda, která účinně odstraňuje špínu všeho druhu v rámci celé domácnosti. Do nádoby napusťte asi dva centimetry vody, přidejte pět lžic jedlé sody a na mírném plameni krátce povařte. Spálenina se během zahřívání postupně uvolní a následně půjde dobře odstranit. Podobným způsobem zafunguje také silný solný roztok, který necháte působit přes noc. V případě spáleného mléka vsaďte na obyčejný stolní olej – připáleninu jím potřete, nechte pár minut působit a poté setřete houbičkou.
Zdroj: ireceptar.cz, recepty.cz, klasicke-recepty.cz, kuchařka Romana Vaňka Poklady klasické české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila, youtube.com