Odborná porota má opravdu velkou váhu, vždyť letos v ní zasedly takové osobnosti, jako Andrea Klimko z AK Architecture (Slovensko), Ian Bogle z Bogle Architects (Velká Británie), Paul Katzberger z Austria-Architects (Rakousko), Maciej Hawrylak (Polsko) a Petr Kratochvíl (ČR).

Porota vybírala ze 71 navržených projektů, které následně zúžila do finálové devatenáctičlenné skupiny. Z nich 14 následně osobně navštívili.

Vítěz: Bastion v Praze u Božích muk

Vítězem se v tomto ročníku nestal žádný dům. Porotu nejvíce oslovila rekonstrukce Bastionu XXXI u Božích muk v Praze od MCA Atelier. Stavba byla realizována na základě vítězného návrhu z veřejné architektonické soutěže, vypsané Městskou částí Praha 2 v roce 2007.

Jde o středověké opevnění shlížející do Nuselského údolí. Dosud hradby spíš město dělily a vytvářely „brownfields“ uprostřed města. Revitalizace měla za cíl vylepšit nejen vzhled, ale také přinést do oblasti více propojení mezi Folimankou, kampusem Karlovy univerzity a Nuselským údolím.

Součástí rekonstrukce je nejen vytvoření korza, ale také rekonstrukce kaple i stavba nového prostoru, který může být využitý jako výstavní sál, kavárna apod. Náklady na realizaci tohoto díla na ploše 1870 m² jsou 35 milionů korun.

Lety i Mikulov

V dalších kategoriích najdeme vítěze z celé republiky. Například novostavbu Galerie Závodný od architekta Štěpána Děngeho najdeme v Mikulově, držitele ceny za nejlepší rekonstrukci areál Café Fara od Atelier Štěpán v Klentnicích a nejlepší rodinný dům od Studia pha v Letech.

Z dalších ocenění musíme jmenovat nejkrásnější interiér ve Vodafone CEC od IO Studia. V krajinářské architektuře a zahradní tvorbě si cenu architektů odnesl Park Chrpová z Prahy 10 (Šafer Hájek Architekti) a za dobrou architekturu získal cenu Černý čajový dům v České Lípě od A1 Architects.