Granitové dřezy jsou velmi oblíbené. Jedním z hlavních důvodů je to, že si kvalitní granitový dřez dokáže zachovat dokonalý vzhled dlouhá léta. Dejte si však pozor, abyste si domů z obchodu nepřinesli napodobeninu. Granitové dřezy jsou vyrobené z drceného kamene, který je spojený akrylátovou pryskyřicí. Imitace jsou ve většině případů plastové a granitový materiál se nachází pouze v tenké vrchní vrstvě.

Jak tedy poznáte kvalitní granitový dřez od imitace? Napodobenina je zpravidla širší než pravý granitový dřez. Nad pracovní desku vyčnívá o 10 mm a výše. Ten pravý vystupuje pouze o 6 mm. Dalším vodítkem, jak poznat napodobeninu od originálu, je otvor na baterii. U granitového dřezu otvor nenajdete, protože se zhotovuje na míru zákazníka. Napodobenina už často otvory pro baterii vyřízlé má.

Výhody granitových dřezů

1. Snadná údržba

Granitový dřez se na rozdíl od nerezových dřezů jen tak nezašpiní. Alfou a omegou úspěchu je ale časté čištění. K tomu vám poslouží jemná houbička, kterou je třeba dřez čistit nejlépe po každém použití dřezu. Kromě běžných prostředků na mytí nádobí jsou na trhu k dostání i speciální přípravky určené na granitové dřezy. Ty na dřezu vytvoří ochranný film.

Jak čistit granitový dřez?

Po každém použití dřez umyjte a vysušte. Pokud usazeniny na vašem dřezu zůstávají, použijte přípravek na odstranění vodního kamene nebo roztok z jedné části octa a tří částí vody. Ten nanesete na dřez a tím uvolníte nános kamene. Poté usazeninu houbičkou odstraňte. Nikdy ale nepoužívejte drátěnku, kterou dřez můžete poškodit. Nevhodné jsou také koncentrované přípravky s bělicím efektem nebo čistidla obsahující chlorové látky.

2. Jsou odolné

Granitové dřezy se také pyšní vysokou odolností vůči teplu. Krátkodobě jsou schopné ustát i teplotu 230 °C. Díky granitovému materiálu se nemusíte obávat ani škrábanců nebo rýh, které se často objevují právě na nerezových dřezech. Výhodou také je, že na granitovém povrchu nejsou vidět zaschlé kapky vody.

3. Nepřeberný výběr tvarů a barev

Zatímco u jiných typů dřezů máte omezené barevné i tvarové možnosti, u těch granitových se toho nemusíte obávat. Vybrat si můžete z bohaté palety barev a tvarů, které se snadno přizpůsobí i těm nejnáročnějším. Oblíbené jsou nejvíce bílé a šedé granitové dřezy.

Zdroj: Hobby.instory.cz, Living.cz