V jarních a letních dnech mnozí z nás touží posedět venku s přáteli při dobrém jídle a pití. Grilování je svátkem, skvělou zábavou, pro někoho oblíbenou téměř „víkendovou povinností“. Češi grilování milují a na grilu dokážou připravit nejen báječné maso, uzeniny, zeleninu, ale i dezerty. Jaký gril se kam hodí a do čeho investovat?

Plynový gril

Plynové grily si získávají popularitu mezi majiteli zahrad, protože nepotřebují uhlí ani podpal, což je velmi výhodné pro udržení čistoty. Po otočení plynového hořáku je gril okamžitě připraven k použití. Plynová láhev je umístěna pod roštem grilu ve speciální kovové skříni, což je základem estetického vzhledu grilu. Díky tomu lze regulovat teplotu roštu, abyste mohli připravovat různá jídla současně.

Přídavný boční hořák umožňuje ohřívat jídlo v hrncích nebo připravovat omáčky bez nutnosti to dělat doma na sporáku, protože celou večeři lze připravit na plynovém grilu. Plynové grily fungují na stejném principu jako přenosné plynové sporáky. Další výhodou takového grilu je poklop, který zrychluje proces přípravy jídla a umožňuje ovládat vysoké teploty a plameny z hořáků pod roštem.

Chcete-li si vybrat dobře, musíte věnovat zvláštní pozornost hořákům – podsvícené usnadňují provoz grilu po setmění. Můžete-li, určitě zvolte model s přídavným bočním hořákem, který vám umožní ohřát jídlo v hrncích nebo na pánvi. Rošt, kterým jsou plynové grily vybaveny, by měl být litinový a pokrytý smaltem. Vzhledem k tomu, že tyto grily jsou mnohem těžší díky vestavěné plynové láhvi, jsou vybaveny kolečky, jež usnadňují uschování grilu, když se nepoužívá. Poklopy u plynových grilů lze integrovat s horním roštem, tedy ohřívací policí. Ceny plynových grilů jsou poměrně vysoké, ale jsou to spotřebiče, které vám budou sloužit léta.

Gril na dřevěné uhlí

Jedinečnou chuť grilovaných pokrmů zajistí gril na dřevěné uhlí. Jsou snadno dostupné, relativně levné a dobře se s nimi manipuluje. Nejlevnější a nejmenší model grilu na dřevěné uhlí se vám vejde dokonce do batohu, takže si ho můžete vzít s sebou na výlet nebo piknik. Jídlo připravované na roštu umístěném nad rozpáleným dřevěným uhlím má kouřovou vůni, která se dokonale hodí k masu nebo uzeninám, ani elektrický gril, ani plynový gril tuto chuť a vůni jídlu nedodají.

Grilování na uhelném grilu trvá déle, protože nejprve musíte dřevěné uhlí rozpálit a poté jej pravidelně přidávat, abyste udrželi teplotu. Kvalitní grily na dřevěné uhlí by měly obsahovat poklop, který urychlí přípravu pokrmů, a popelník, který vám umožní rychle vyčistit gril. Větrací otvory udržují správnou teplotu. Obdélníkové modely mají často navíc udírnu. Větší grily na dřevěné uhlí mají kromě děleného a nastavitelného roštu také ohřívací polici, která umožňuje přípravu různých pokrmů v různých časech a teplotách.

Elektrický gril

Tyto typy grilů vyžadují zapojení ke zdroji elektrické energie, což jistým způsobem může limitovat to, kam gril postavíte. Na druhou stranu elektrický gril zaručuje rychlé zahájení ohřevu. Tento typ grilu je vhodný nejen pro venkovní, ale i pro vnitřní použití, zejména pokud zvolíte menší gril například na balkon či terasu. Mívá odnímatelnou, nepřilnavou grilovací plochu, kterou lze sundat a umýt v myčce. Velkou výhodou elektrického grilu je absence kouře, což může být důležitým faktorem právě, pokud grilujete na balkoně či terase a jste obklopeni jinými byty.

Betonový gril

Samostatnou kategorií zahradních grilů jsou stacionární betonové grily. Jsou větší než jiné typy grilů, jsou stabilní a odolné vůči povětrnostním podmínkám, budou dobře fungovat ve velké zahradě s vydělenou zónou pro grilování nebo rozpalování ohniště.

Málo známé typy grilů

Keramický gril

Je velmi dobrý pomocník pro pečení při velmi nízkých i velmi vysokých teplotách, takže se v něm dá udit i při teplotách pod 100 °C, ale i péct pizzu při 350 °C. V žádném jiném grilu neupečete tak dobrou pizzu jako právě v tom keramickém. Keramika má vysokou akumulační schopnost tepla, tudíž při grilování v chladných měsících při otevírání víka nedochází k velkým teplotním výkyvům v grilu a navíc mají keramické grily velmi nízkou spotřebu paliva. Keramický gril je těžší, a i když se dá pořídit s pojízdnou konstrukcí, je dobré mu vyčlenit své pevné místo a často s ním nemanipulovat.

Peletový gril

Peletový gril spojuje největší výhody obou hlavních typů grilů: ovládá se jednoduše pomocí knoflíku (stejně jako plynové grily), kterým si nastavíte požadovanou teplotu pečení, a žár vzniká hořením dřevěných jednodruhových pelet z čistého dřeva. Takže pokrmy voní podobně jako z grilu na uhlí, ale manipulace s ním je mnohem snazší.