Autor: archiv U nás jsme stále ještě příliš navyklí na grilování většinou uzenin - různých klobás, párků a buřtů, případně tučnějšího masa jako bůčku, eventuálně kotlet. Pochoutky na grilu ale mohou být daleko mnohotvárnějších chutí, delikátnější a v neposlední řadě i zdravější. Co všechno se ke grilování hodí, paradoxně vidíme až v oddělení nejdražších lahůdek hypermarketů nebo specializovaných obchodů s pochoutkami jižních zemí – obdivujeme tu grilované papriky na různý způsob, marinované a grilované lilky, žasneme nad vysokou cenou sušených a grilovaných obyčejných rajčat, nehledě na cenu grilovaných hříbků. Existuje však mnoho skvělých receptů, které nám dovolí pochutnat si a navíc ještě ušetřit právě těch 70, 90 i třeba 120 korun za pouhých 10 dkg grilované pochoutky. Suroviny jsou totiž více než Autor: archiv dostupné, zejména nyní koncem léta. Vyzrálá velká rajčata nebo naopak minirajčátka, cukety, lilky, patizony, papriky všech barev, i cibule a žampiony. Zeleninu můžeme grilovat samostatně nebo s masem, kterého může být méně a bude jen doplňkem. Na chvíli tedy zapomeňme na obligátní klobásky a podívejme se, jak kterou zeleninu nejlépe připravit na grilu. Společně s masem grilujeme cibuli nakrájenou na kolečka i proužky paprik. V pánvičkách grilu Raclette, o kterém jsme psali, se dobře ugrilují slabší plátky paprik, lilků i žampionů. Pánvičku potřeme olivovým olejem, nakrájenou zeleninu předem osolíme a okořeníme. Měkčí rajčata grilujeme nakrájená s jinou zeleninou, tvrdší rajčata můžeme grilovat plněná. Zeleninu můžeme dobře kombinovat i s dary moře, jak naznačuje následující recept. Autor: archiv Čtyři větší pevná rajčata seříznutá na špičce vydlabeme a obsah smícháme s kořením - zeleným a bílým hrubě mletým pepřem, oregánem, jemně sekanou petrželkou. Přidáme lžíci olivového oleje, podle chuti sůl a rozetřený česnek. Nakonec vmícháme vyloupané krevety (10 – 15 dkg). Použít je můžeme chlazené i mrazené. Rajčata grilujeme na kameni nebo roštu asi 10 minut, posypeme parmazánem nebo ementálem a ještě případně zapečeme. -ag-