Celým létem nás provázejí rajská jablíčka, která jsou právě nyní nejchutnější – nejaromatičtější, nejvyzrálejší, připravená ke gurmánskému experimentování s nejrozmanitějšími pochoutkami. Zelené, červené ale hlavně zdravé Autor: archiv Rajčata používáme ve všech stádiích zralosti – od zelených nezralých na čalamády až po přezrálé plody na protlaky. Také domácí kečupy jsou stále hodně populární a recepty na jejich rozličné varianty neustále kolují mezi hospodyňkami. Spotřeba rajčat enormně stoupá i s oblibou italské kuchyně – zejména lehké, zdravé a rychle připravené pasty. Rajská jablíčka obsahují vitamín C, provitamin A, vápník, draslík, fosfor a co je ještě důležité – 100 gramů rajčat má jen 20 kalorií. Rajčata na všechny způsoby Následující řádky pro inspiraci jsou jenom lehkým nástinem, jaké možnosti se v této neocenitelné zelenině skrývají. Autor: archiv Rajčata a saláty - chuťově snad nejpromyšlenější je geniálně jednoduchý salát caprese; plátky sýru mozzarella a rajčat střídavě poskládané v působivé červenobílé kombinaci na velký plochý talíř. Svěží barevnou kompozici završují čerstvé posekané lístky bazalky. Pak už jen zbývá zalít dobrým olivovým olejem, osolit, případně dodat čerstvě mletý pepř. Zatímco rajčata by měla být vychlazená, mozzarellu necháme před servírováním 20 minut v pokojové teplotě. Druhým slavným salátem s rajčaty je šopský salát sypaný balkánským sýrem. Rajčata a polévky - česká rajská polévka bývá lehce nakyslá, středozemní typy polévky se lehce přibližují jižním rajčatovým omáčkám a opět voní bylinkami. Vyzkoušet můžeme třeba rajčatovou česnečku se slaninou a česnekem. Autor: archiv Rajčata a předkrmy - rychlým letním pohoštěním mohou být vydlabaná rajčata, naplněná nejrůznějšími sýrovými nebo vaječnými náplněmi s bylinkami. Rajčata a omáčky - zjednodušeně řečeno rozeznáváme rajskou omáčku po česku (zahuštěná, nasládlá, uleželá) ke knedlíkům a masu nebo k paprikovému lusku. Italská verze je lehčí, aromatičtější, plná bazalky a oregána a patří nerozlučně k těstovinám. Rajčata a hlavní jídla - samozřejmě se nám vybaví ihned pizza, ale skvělá jsou také plněná rajčata sypaná parmezánem a zapečená v troubě. Rajčata a pikantní chuťovky - sušená rajčata naložená v oleji dosahují vysokých cen – malá sklenička stojí kolem sta korun. Je to ovšem vynikající příloha. Rajčata a nápoje - přímo klasikou jsou dva nápoje – čerstvá osolená a opepřená rajská šťáva s minimem kalorií a výtečnou chutí, a potom alkoholická Bloody Mary, která má od rajské štávy své jméno. Rajčata a koření - rajská jablíčka se snášejí se všemi druhy aromatických bylinek, ať je to oregáno, bazalka (ta ze všeho koření rajčata snad nejlépe doplňuje) bulharská čubrica, petržel, česnek, šalvěj, i kopr nebo estragon. Používáme jemný ocet - vinný, jablečný nebo dražší modenský. -ag-