Fenomén domácího pečení neustává, tak neleňte, připravte si potřebné suroviny a pusťte se do pečení fantastických hamburgerových bulek. Tyhle netradiční housky jsou slané i sladké zároveň, protože v nich nechybí sůl ani tajná přísada.

Bez čeho by to nešlo

Netypickou nasládlost bulkám dodá šťáva z ananasu. Není jí zase tolik, aby přebila sůl, ale právě díky této šťávě bulky získají typickou chuť, současně budou příjemně vláčné. Kdybyste je chtěli o něco méně sladší, raději uberte cukr.

Suroviny na 15 bulek: 4,5 hrnku hladké mouky, 6 lžic cukru krystal, 1,5 lžičky soli, 1 sáček sušeného droždí Vitana (7 g), půl hrnku mléka, půl hrnku šťávy z konzervovaného ananasu, 4 lžíce másla, 2 vejce, dále žloutek na potření, 2 lžíce vody, něco na posypání (sezam, mák…)

Postup: Do patřičně velké mísy prosejte většinu mouky (stranou odložte asi ¼ z celkového množství). Přisypte cukr, sůl a droždí, promíchejte. Přilijte lehce ohřáté mléko, šťávu z ananasu a vychladlé rozpuštěné máslo. Nakonec přidejte prošlehaná vejce. Zadělejte těsto, výsledek má být hladký a nelepivý. Zdá-li se vám těsto příliš tekuté, postupně přisypte odloženou část mouky. Mísu překryjte, například potravinářskou fólií, a těsto nechte kynout asi hodinu někde v teple. Správně vykynuté těsto nejen dobře pruží, ale také zdvojnásobí svůj objem.
Plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na 15 stejně velkých kusů, z každého vytvarujte bulku. Položte je na plech s patřičnými rozestupy, bulky ještě nabudou na objemu. Překryjte utěrkou a znovu nechte kynout asi 20 minut. Předehřejte si troubu na 190 °C.
Nakynuté bulky potřete žloutkem, který jste rozšlehali s vodou, rovněž je můžete posypat sezamovými či jinými semínky. Dejte je péct asi na 20 minut, měly by chytnout krásně zlatavou barvu. Pozor, bulky krájejte, až budou opravdu vychladlé.

Zdroj: Vseokoreni.cz