Skutečný hamburger pochází z německého přístavu Hamburk, odtud i jeho název. Samozřejmě se setkáte s názory, že ho přece vynalezli Američané, však se o něm také poprvé psalo před více než 133 lety v amerických novinách. Ale vás asi bude více zajímat tohle: jak to udělat, aby opravdu připomínal chuť masa.
A pokud budete chtít střídat vegetariánský burger s masovým, na ten druhý doporučujeme recept, který jsme v redakci vyzkoušeli:
Co se stane, když nahradíte maso
Vaše tělo řekne "díky". Burgery bez masa slibují více vlákniny, potřebné rostlinné bílkoviny, nižší obsah nasycených tuků a spoustu dalších látek. Ostatně zelenina, luštěniny i houby jsou vynikajícími potravinami proti zánětům.
Testujte a kombinujte
Začněte fazolemi, hráškem, cizrnou, nebojte se červené řepy. Přidat lze i najemno umleté vločky, houby, semínka, někdo se nebojí ani vajíčka, rýže, hodí se také rajčatový protlak, cibule, česnek a další suroviny. Právě česnek se používá jako ochucovadlo, stejně tak sůl, pepř či kmín nebo například provensálské bylinky. Výraznější chuti dosáhnete uzenou paprikou či aromatičtější směsí koření (zkuste adžiku).
Tohle nepřehlédněte
- Ještě lepší chuť získáte, když některou ze základních surovin předem opečete.
- Kdybyste měli ze surovin kaši, pomůže přidání ovesných vloček nebo strouhanky (doma mleté).
- Budete-li péct také housky, můžete je obarvit takhle: tmavé budou díky aktivnímu rostlinnému uhlí, zelenkavé díky špenátu, načervenalé díky rozmixované červené řepě, oranžové díky mrkvi, dožluta díky měsíčku lékařskému…
Fazole téměř jako maso
Suroviny na 4 burgery: 200 g uvařených červených fazolí nebo fazolí adzuki, 200 g pečených batátů, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl, pepř, 2 lžičky uzené papriky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce jemně mleté mouky, 2 lžíce olivového oleje, 4 lžíce strouhanky, sušená cibule
Postup: Nejprve rozmělněte fazole, ideálně v sekáčku, potom přidejte batáty a ostatní suroviny. Směs nechte půl hodiny odležet, pak z ní vytvořte 4 placky, které opečte na nepřilnavé pánvi nebo je upečte v troubě.
Super směs jako od profíka
Suroviny na 4 burgery: 100 g uvařených černých fazolí, 100 g uvařené cizrny, 200 g orestovaných žampionů, 100 g uvařené červené řepy, 80 g jemných ovesných vloček, 1 lžíce lahůdkového droždí, chilli vločky, sůl, pepř, sušený česnek, 1 lžička bramborového škrobu
Postup: Veškeré suroviny společně rozmixujte v robotu, aby se dobře propojily. Bude-li třeba, podpořte hustotu směsi například přisypáním další trošky jemných vloček. Vytvořte hamburgery a opečte je.
Rychle a jednoduše
Suroviny na 4 burgery: 1 balení alternativy mletého masa Vege burger Labeta (více příchutí na výběr), olej, voda
Postup: Směs v sáčku je už ochucená. Smíchejte ji se 190 ml vody a 60 ml oleje, nechte nabobtnat minimálně 30 minut. Až pak vytvořte placky a opečte je. Pokud máte doma elektrický gril, klidně ho využijte místo pánve.
Zdroj: Labeta, Kamila Metzová