Dřevo

Zelená barva všech odstínů, tyrkysová, materiál dřeva, napodobeniny dřeva, květiny, motivy zelené a svěží přírody na obrázcích, doplňcích, tvary do výšky, živá zvířata, výhled do zeleně, prostor pro vaši osobní tvořivost.

Oheň

Zářivé a teplé barvy, pestrobarevné a květinové vzory, oheň v krbu, kamnech, sporák, trouba, svíčky, umělé osvětlení, slunce, obrázky a doplňky s motivy slunce, ohně, emocí, živé divoké společnosti, pestrobarevných kombinací, tvary do pyramid a trojúhelníků.

Země

Teplé a zemité barvy (béžová, všechny odstíny hnědé, lososová, meruňková, vanilková, banánová, cihlová...) - ne zářivé ani studené, všechno, co pochází z materie země - kameny, keramika, hlína, kameninové sošky, napodobeniny kamene, cihly, na obrázcích a doplňcích motivy kamenů, hory, pouště, motiv vztahů, ženství, péče, partnerství, těžký starožitný nábytek, všechno, co na nás doma působí těžce a stabilně, tvary do čtverce a horizontální linie (à la truhlíky na oknech).

DALŠÍ ČLÁNKY ZE SERIÁLU O FENG-ŠUEJ NAJDETE ZDE:

Kov

Barvy kovu (zlatá, měděná, bronzová, stříbrná, šedá, bílá), všechno v našem prostoru, co je vyrobené z kovu, ať už barevného, nebo chladného, pochromované věci, dále ten typ zařízení, jehož hlavní podstatou je systém, pořádek (pořadače, šuplíčky, nástěnky s plány...), tvary do kruhu a koule, technika (TV, PC, DVD...), kovové zvonkohry, zvonky, sošky, čisto (kam vneseme pořádek a čisto, vneseme tam i element kovu), černobílé obrázky a fotografie, geometrické tvary, motiv zapadajícího slunce a relaxace, odpočinku, mužské artefakty, zbraně.

Voda

Modrá a černá barva, materiál skla, všechno průhledné, tekoucí voda, fontánky, akvárium, mlhovače, obrázky s motivy vody (od velmi yinové, klidné podoby jezera, rybníku, po velmi yangové motivy vodopádů, divokých řek), modré barvy, všechno v našem prostoru, co v nás evokuje pocit plynutí, toku, vlnité tvary.

Samozřejmě vás může napadat myšlenka, že věci okolo nás jsou tak promíchané, který element v nich tedy převládá? Jen úplně čisté elementy jsou čisté v jejich principu (květiny, oheň, hlína, kameny, kov, tekoucí voda), pak je důležité, co pocitově ve věci převažuje za princip - např. máme červený dřevěný stůl, který působí hodně masivně a má kovové prvky: co na nás z dané věci působí nejvíce? Pokud červená barva - je převážně ohnivý, pokud jeho masivnost, pak volíme zemi, materiál se stává podružnějším, pokud nijak zásadně nevyniká. Jde o náš převládající pocit z dané věci.

Pokuste se tedy vzít si plánek vašeho bytu, domu, pokoje a pomocí 5 barevných pastelek (zelená-dřevo, červená-oheň, hnědá-země, šedá-kov, modrá-voda) si velmi schematicky znázornit, kde převládají které elementy ve vašem prostoru (např. zelená stěna - dřevo, nábytková stěna v obýváku - země, krb, sporák - oheň, bílá stěna - kov, tekoucí voda - voda).

V celku pak uvidíte, který prvek zcela převládá, a který je naopak v menšině. Následně si můžete porovnat kruhový diagram zastoupení principů ve vašem životě s mírou zastoupení jednotlivých elementů ve vašem prostoru. Je něco, co na obou úrovních chybí? Který princip zcela dominuje? Jaká je úroveň rovnováhy všech principů? Vyhovuje vám tato situace, nebo byste rádi někde přidali, jinde ubrali?

V tuto chvíli stačí toto uvědomění, ke kterému jste dospěli, v dalších článcích se dostaneme blíž k tomu, jak tyto změny realizovat.

Zdroj: Sensaklub.cz