Komorní, a přesto jedinečná výstava představuje plastové harmonikové hračky, které v 60. letech navrhla designérka Libuše Niklová. Kdybychom je posuzovali podle počtu dosud známých napodobenin, určitě budou patřit mezi nejkopírovanější hračky světa.

Jak se zrodil fenomén

Legendární hračky údajně vznikly náhodou. Když Libuše Niklová pracovala ve společnosti Fatra Napajedla, všimla si plastových hadic určených do splachovacích nádržek. Měly podobu harmonikové trubice, která se dala dobře ohnout. Designérka v nich však viděla potenciál pro hračky a postupně navrhla sérii deseti zvířátek (a také miminko a vláček) s flexibilním trupem. Prvním byl dnes už legendární kocour. Do hadice se přidávalo pískátko, aby zvířátko vydávalo zvuk, stačilo ho zmáčknout. Hračky se tenkrát prodávaly v podobě skládačky, aby si je děti samy sestavily, což podporovalo i jejich zručnost a myšlení.

Výstava s názvem Jak šel kocour do světa. Hračky Libuše Niklové a jejich zahraniční kříženci mapuje nejen originály, ale také mnohé napodobeniny ze zahraničí. Část z nich pochází ze sbírky sběratele a badatele Lukáše Tomana, který vypátral přes 130 variant harmonikových hraček, jež pochází minimálně z dvaceti zemí světa.

Náš tip: Už 13. 9. 2022 v 17 hodin se plánuje komentovaná prohlídka pro veřejnost s ředitelkou UPM PhDr. Helenou Koenigsmarkovou. A 20. 9. 2022 od 18 hodin si můžete poslechnout přednášku Terezy Bruthansové, odbornice na dílo Libuše Niklové a rovněž autorky její monografie.

Zdroj: upm.cz, libuseniklova.cz