Havárie

Opravdovou havárii jsme zažili pouze jednu. Navíc v záruční době. Budiž to připsáno ke cti stavební firmy, která rekonstrukci prováděla. Dodnes mě hřeje u srdce, jak dobře jsme si tehdy vybrali. Co že se to stalo? Inu, v kuchyni se na jedné ze stěn náhle objevila teplá mokrá skvrna. A rozrůstala se. Zavolali jsme instalatéra z dodavatelské firmy a diagnóza zněla: příliš horká voda poškodila spoj plastového potrubí.

Řešení následovalo. Truhlář ze zmíněné firmy rozmontoval kuchyňskou linku, která ke skvrně přiléhá. Zedník ze zmíněné firmy obnažil potrubí. Instalatér opravil. Zedník zazdil, omítl a vyštukoval. A bylo. Koncert specialistů ze zmíněné firmy. Přesně proto doporučuji generálního dodavatele. Jediným slabým článkem jsem byl já: za pět let jsem nezvládl místo po někdejší teplé skvrně vymalovat.

Instalatér mě poučil: voda může mít teplotu maximálně 60 stupňů, jinak hrozí poškození potrubí. Skutečnost, že nikdy, ale opravdu nikdy neměla více, jsem taktně zamlčel. A od té doby teplotu obsedantně kontroluji.

Během naší dovolené náš dům okupovali a všelijak vylepšovali rodiče mé ženy (ještě jednou děkujeme). A ekologicky se spokojili dokonce jen se 40 stupni (děkujeme za naši peněženku, za potrubí i planetu).

Chyby

Při popisu teplovodní havárie se mi vybavila především myčka. V původním návrhu kuchyně totiž chyběla: byli jsme skromní, snažili se šetřit, neměli jsme tušení, jak to chodí v rodině s dětmi. Pochopili jsme brzy: bez myčky se žít nedá. A přístroj dokoupili. Bohužel teď ošklivě trčí do kuchyňského prostoru.

Mohli jsme si odpustit nesmyslné doplňkové podlahové topení v koupelně (v celém domě včetně koupelny jsou radiátory), a raději jsme měli rovnou investovat do myčky. Podlahové topení v celém domě by smysl dávalo, ale tohle naše je úplný nesmysl. Vím, z hlediska logiky je "úplný nesmysl“ nesmysl. Který nesmysl není úplný? Jeden ano, ten náš. Podlahové topení je totiž celou zimu vypnuté. Jednak proto, že se v suterénu topí a podlaha zkrátka nikdy není ledová. Ale hlavně: když se odhodlám zařízení spustit před koupáním dětí, jsou děti vykoupány dříve, než je možné zaznamenat zvýšenou teplotu podlahy.

Poučení: nesmím se příště nechat rozněžnit představou studených dětských nožiček. Anebo musím zvolit systém podlahového topení, který rychleji nabíhá.

Resty a doznání

Přiznám se na tomto místě ke zločinu. Jsem laxní v provádění předepsaných revizí. Co laxní! Úplně předpisy ignoruji. Plynový kotel jsem nechal zkontrolovat za celou dobu pouze jednou (má být každý rok), komín nikdy (také má být každý rok). Vím, je to chyba. Ani zařízení za 100 tisíc nemusí fungovat 100procentně. Letos to před topnou sezonou napravím. Slibuji. Seženu-li revizora.