V pravěku byla běžná nahota. Na malbách sice vidíme oděvy z kůží, ty ale fungovaly jen jako nutná ochrana. S nahotou se setkáváme i u dnešních přírodních národů.

Ve starověku se setkáváme s prvním spodním prádlem. Píše se rok asi 3500 před naším letopočtem a objevují se bederní roušky pro muže. Bederní roušky byly typické v Egyptě, jejich účelem bylo chránit před úrazem nebo zimou. Ženy si na spodní prádlo ještě musely počkat.

Ve starověkém Řecku dbali na krásná těla

Typické bylo spodní prádlo zvané subligaculum, které bylo pro obě pohlaví. Ženy navíc nosily kolem hrudníku pás z kůže nebo látky.

Revoluce ve středověku

Spodní prádlo bylo dále určeno jen mužům, ženy ho využívaly jen v době periody. Což si mohly dovolit jen bohatší vrstvy obyvatel. První kalhotky začaly nosit prostitutky. Zajímavé je, že muži nosili spodní prádlo ke kolenům, kde se uvazovalo, a pod ním punčochy. Postupně to přebraly lehké ženy a punčochy začaly být vnímané jako erotický oděv určený ke svádění.

Korzety byly v módě 300 let

Korzety přišly krátce po objevu dámských sexy kalhotek a v módě byly 300 let. Krásně vytvarovaly postavu do přesýpacích hodin. Společně s korzetem se nosila i krinolína – sukně se zaobleným tvarem. Také pod šaty dámy schovávaly několik vrstev spodničky.

Revoluce přišla ve druhé polovině 19. století

Do té doby kalhotky jako takové patřily jen prostitutkám, služkám, tanečnicím a starším dámám. Začátkem 20. století ale začaly mizet korzety a Caresse Crosby objevila první podprsenku tak, že svázala dva kapesníčky. V této době se také výrazně zkrátily nohavičky u kalhotek.

Zdroj: hobbykuk.cz