Oleg Klodt, známý architekt, byl při tvorbě interiéru svého bytu ovlivněn vzpomínkami na rodinné sídlo. Oleg a jeho partnerka Anna Agapova si váží interiérů s historií, které obvykle musí sami vytvářet v novostavbách s holými stěnami. Jak sám Oleg přiznává, nikdy by si nekoupil nový byt. Při hledání nového bydlení se tedy rozhodl pro byt ve čtyřpatrovém domě nedaleko ulice Gruzinskaya v Moskvě, který ho zaujal svými vysokými stropy a množstvím oken.

Oleg hodnotí přítomnost oken v koupelně a rád se chlubí tím, že ta jeho má dokonce dvě. Okna jsou vybavena dřevěnými okenicemi místo závěsů, aby bylo zachováno co nejvíce světla a architektonického tvaru. Rozdíl mezi Olegovým domovem a projekty, na kterých pracuje pro klienty, spočívá především v jednoduchosti a původnosti jeho vlastního bydlení. Podlaha z dubových prken je například záměrně drsnější a namísto krbu jsou tu - nečekaně pro městský byt - kamna.

Zdroj: VLM

Při přebudovávání bytu rodina trávila dovolenou v italských Alpách, kde náhodně narazili na restauraci s podobnými kamny. Okamžitě se shodli, že taková kamna jsou přesně to, co potřebují. Během rekonstrukce bytu byly také objeveny dva původní arkádové výklenky, které jsou nyní viditelné v hlavní ložnici a v jednom z dětských pokojů.

Barevně rozlišené

Byt, v němž žijí tři Olegovy děti ve věku osmnáct, šestnáct a patnáct let, má čtyři ložnice a je rozdělen na soukromé a společenské prostory. Velký obývací pokoj je spojen se studiem, předsíní a kuchyní. První dvě místnosti jsou zvýrazněny tmavší barvou, zatímco kuchyně je částečně „rozpuštěna“ v prostoru s dřevěným ostrůvkem a originálním světlem nad ním.

Na rozdíl od ostatních bytů, tento nemá velkou pohovku. Místo toho je zde malá pohovka schovaná u zdi vedle historické skříně. Dominantou jídelny je rozlehlý jídelní stůl. Neobvyklostí bytu je úplná absence televizí.

Otestováno – žije se v něm dobře

Interiér bytu sám o sobě vytváří pocit historie, který je umocněn architektonickými prvky, jako jsou výklenky, a jednoduchostí a přírodními prvky, které připomínají venkovské bydlení v centru velkoměsta.

Oleg Klodt sděluje, že v době domácí izolace se všichni obyvatelé bytu výborně adaptovali a prošli touto neobvyklou dobou s přehledem. Tento příběh nejen podtrhuje originalitu a kreativitu architekta, ale také ukazuje, jak bydlení může odrážet osobní hodnoty a zkušenosti, zároveň poskytuje inspiraci pro ty, kteří hledají jedinečný a osobní přístup k designu svého domova.


Zdroj: O&A London