V souvislosti s českými poměry to bude znít trochu zvláštně, ale klienti měli původně velký dům, kde bydleli se svými dětmi, a na stáří chtěli něco menšího (nakonec asi 280 m²). A tak si koupili pozemek na svahu nad Laguna Beach v Kalifornii. Není to pozemek, ze kterého by se dalo rovnou seběhnout do moře. Když svah, tak pořádný a pěkně vysoko.

Z toho také vycházela celá problematika stavby domu. Přístup je k pozemku dvojí – shora a zezdola. Kam umístit garáž a hlavní vjezd? To byl velký úkol pro Paula McCleana a jeho architektonickou kancelář. Místní rada nakonec zamítla umístění garáže na horním konci pozemku, a tak musel být garážový vjezd situován do spodní části. Přitom klasický vstup pro návštěvy, které neparkují v garáži, je shora.

Majitelé ale nechtěli ve stáří být ve vlastním domě nemohoucí. A tak z garáže do horních pater vede jak schodiště, tak i výtah. Odstraněním garáže z horní části tak mohla vzniknout pěkná předzahrádka s vodním prvkem, kterou se vine chodníček. Takže na dům není z ulice vůbec vidět.

Čtěte také

Foto: taylorsmyth.com

Čtěte také

Světová architektura: Romantický domek u jezera

Čtěte také

Foto: Eric Hanson

Čtěte také

Světová architektura: Maskovaná dostavba

Dům má jinak tradiční koncepci – v jednom patře jsou společné obytné místnosti, pod nimi jsou pak ložnice, kancelář a technické prostory. Samozřejmě, že všude jako hlavní motiv vévodí výhled na Laguna Beach. Tvarově je dům složen z několika hmot, které shora ukončuje prohnutá střecha s podsvětlením.

Ellis Residence

  • Laguna Beach, Kalifornie, USA
  • Architekt McClean Design
  • Foto Jim Bartsch