Stolování je důležitou součástí našeho života. Nemluvíme jen o jídle jako takovém, ale především o tradici setkávání při běžných i slavnostních událostech. Nejedná se však pouze o znalost používání příborů k jednotlivým chodům či orientaci v oblasti vybraného chování.

Na dojmu záleží

Chceme-li působit kultivovaně, měli bychom sedět rovně a vzpřímeně, a přitom působit zcela přirozeně. To nám umožní pouze kvalitní jídelní nábytek. Ve středu zájmu je tedy stůl. Při jeho výběru je nutné vzít v úvahu velikost místnosti a počet scházejících se členů rodiny. Podle toho volíme zejména tvar.

Jak vybírat

Nejobvyklejší je obdélníkový jídelní stůl. V případě, že preferujeme intimnější atmosféru, nabízí se kulatý stůl, který je praktický i pro rodiny s malými dětmi. Jestliže jsme vášnivými hostiteli, s láskou pořádáme větší akce, zvolíme rozkládací stůl jakéhokoliv tvaru. Přitom na každého člena bychom měli počítat s místem 60 x 40 cm. Neméně důležitá je výška jídelní desky od podlahy, na níž pak závisí i výška sedáku židle. Proto je praktické volit stůl a židle ze stejné kolekce. Jen tak se vyhneme případným nepříjemným překvapením.

Židle

Doporučujeme důkladně vyzkoušet, jak se nám ze židle vstává a usedá, tyto dva pohyby by měly být plynulé bez překážek, a zda máme dostatek volného prostoru pro pohodlné posezení, popřípadě zda nám nepřekážejí nohy stolu. I na jídelní židli jsou kladeny ergonomické požadavky, které diktují výšku sedáku pro dospělého jedince nejméně 45 cm od země a šířku sedáku cca 40 x 40 cm. Do menších prostor jsou ideální prostorově úsporné židle, většinou bez područek. Naopak do větších prostor zvolíme robustnější židle působící dominantním dojmem. Dokonce si můžeme dovolit vybrat model s područkami, které jsou prostorově náročnější, ale pohodlnější a praktické pro rodiny s dětmi či starší osoby.

Výběr materiálu

Hlavním trendem je návrat k přírodním materiálům nebo odlehčeným dýhovým formám. Oblíbené jsou také kombinace dřeva a ušlechtilé oceli. Méně obvyklé, přesto oblíbené jsou skleněné desky v dřevěném rámu. Hlavním kritériem výběru materiálu je snadná údržba. U jídelního stolu není třeba experimentovat. Jednoduchý design stolu je vhodné podpořit originálními židlemi. I tady je častější zpracování kombinace dřeva a kovu nebo židle ocelového rámu se sedákem a opěradlem z polyetylenového plastu nebo z dýhy. U čalouněných materiálů převládá látka nad kůží. Se židlemi je to podobné jako s ženskými šperky. Můžou vyznění interiéru vkusně podpořit, nebo lacině shodit. Židle by měly souznít s atmosférou místnosti jak tvarem, tak i barevně.

-jop-Foto: www.profimedia.cz