„Pokud se rozhodnete zakoupit například ložní povlečení, zaměřte se na přírodní materiály a exkluzivní kolekce,“ doporučuje Martina Matějovská, obchodní ředitelka společnosti Matějovský, tradičního českého výrobce ložního povlečení a bytového textilu. V posteli by se nemělo objevit povlečení z umělého materiálu, v současné době se jedná hlavně o povlečení s označením mikrovlákno nebo mikroplyš. Často se prezentuje jako „rychleschnoucí“, „nežehlivé“ či „nemačkavé“, což je v podstatě pravda, protože umělá vlákna na rozdíl od těch přírodních nemají tak dobrou schopnost absorpce vlhkosti. Pokožce, která je v bezprostředním kontaktu s takovou tkaninou, není umožněno dostatečně dýchat, veškerá vlhkost pak zůstává na povrchu a látka se může zdát studená a lepivá.

Nejlepší povlečení na zimu

Flanelové povlečení k zimním měsícům tradičně patří. Pokud se vyznačuje i stylovým svátečním vzorem, pak dotáhne útulnou atmosféru domova přímo k dokonalosti. Vždy si na etiketě přečtěte materiálové složení. Pozor si dejte na záměnu kvalitního ložního povlečení z bavlny či jiného přírodního materiálu s levnými napodobeninami z polyesteru. Bavlněný flanel není totéž co mikroplyš.

Prémiové pohodlí

Kvalitní flanelové povlečení se stane nedílnou součástí nejen vánočního období po celou řadu sezón. „Flanel premium ze 100% bavlny, tkaný v hustém počtu nití v keprové vazbě, se vyznačuje mimořádnou hebkostí a vysokou hřejivostí. Zároveň je prodyšný a dobře absorbuje vlhkost. Díky náročné technice tkaní je látka použitá pro výrobu prémiového flanelu kvalitnější a zajišťuje delší životnost vlákna,“ popisuje Martina Matějovská. Jednoduše, nechte se hýčkat!

Povlečení jako srdeční záležitost

Jak jinak prožít vánoční svátky, než obklopeni českou klasikou? Půvabné obrázky Josefa Lady v mnohých z nás probouzejí vzpomínky na bezstarostné dětství. Připomínají vůni rozkvetlé třešně či plápolajícího ohýnku, zasníme se při pomyšlení na zimy plné sněhu. Vykouzlete takovou kouzelnou atmosféru plnou české poetiky i u vánočního stromku. Mezi sběratelské kousky patří limitovaná edice dekoračních povlaků, povlečení a kuchyňských utěrek s motivy kreseb Josefa Lady. „Právě mi dorazil balíček. Vnučce pod stromeček. Zvolila jsem Vodníka. A ty utěrky a polštářek mám samozřejmě taky,“ popisuje s úsměvem zákaznice Nora.

Jaké povlečení udělá radost vám?