„Když nyní procházíme postupně rekonstruovaným domem a vidíme, jak se blížíme do další, skoro bychom řekli finální fáze, je čas začít také se pečlivě dívat na provozní náklady domu,“ na úvod přibližuje téma dnešního setkání majitel a investor rekonstrukce. „U starých domů se obecně potýkáme s tím, že provozní náklady mohou být - při nevhodně zvolených rekonstrukčních postupech - vyšší než u novostavby. Tradičně hrozí vlhkost, tepelné ztráty například u špatně izolovaných oken nebo fasád,“ pokračuje stavbyvedoucí pan Zdeněk uprostřed rozestavěného domu. Oslovili jsme majitele a vedoucího stavby, aby zformulovali hlavní okruhy, které jsou u domu ze třicátých let - z hlediska provozních nákladů - důležité. Tady je výsledek naší analýzy.

Respektujte původní technologie a materiály: „Jeden příklad za všechny jsou jímky ve starých sklepech. Určitě jste si všimli, že ve sklepeních starých domů bývají jímky. Ty pomáhaly „stahovat“ vodu z celého domu. Když si vybetonujete původní sklep, nejspíš začnou postupem času plesnivět vnitřní zdi domu díky vlhkosti, která přirozeně neodchází,“ popisuje stavitel. Počítejte pak s náklady na sanaci a v neposlední řadě i nezdravým prostředím, které tak vznikne.

  1. Hlídejte si tepelné ztráty: Pokud budete mít netěsnící dřevěná okna ze třicátých nebo padesátých let, kdy se tyto domy rekonstruovaly, samozřejmě protopíte spoustu peněz zbytečně. „Úspory u dobře provedených oken a dveří mohou být velmi výrazné. I proto jsme na tomto nešetřili a nechali udělat repliky původních oken,“ říká majitel domu. Majitelé odhadují úsporu nákladů za vytápění kolem 15 – 20 %.
  2. I voda něco stojí: Jak rostou ceny energií a plynu, berte v úvahu, že náklady znamená i vodné a stočné. Každá spláchnutá toaleta nebo program v pračce stojí peníze. „Pokud máte k dispozici vlastní zdroj vody, jako je tomu v našem případě, zvažte sekundární rozvody vody, které budou zásobovat technická zařízení. Pokud je voda pitná, využijte ji. I voda má svou stoupající cenu,“ podotýká majitel.
  3. Využívejte lokální zdroje: Ať už při stavbě, tak při samotném užívání domu platí staré selské pravidlo o lokálních zdrojích, jež jsou nejlevnější. „Když budeme vozit betony z vedlejší vesnice, samozřejmě investor platí méně, než když pojedou auta na stavbu sto kilometrů daleko,“ říká stavbyvedoucí. „V případě provozu domu je pak lepší například kupovat palivové dřevo od místního správce lesa než v nějakém hobby marketu,“ dodává majitel. „A to nejsme nějací aktivisté, kteří by pečlivě sledovali svoji ekologickou stopu,“ dodává ještě závěrem.