Hlíva ústřičná patří k nejrozšířenějším dřevokazným houbám. Je zastoupena celkem 50 druhy, které se vyskytují téměř na celém světě. Roste většinou na dřevě živých i mrtvých stromů, kde nad sebou střechovitě vyrůstají v trsech plodnice s masitými klobouky šedé, šedomodré až nahnědlé barvy. Její měkká bílá dužina nejenom výborně chutná, ale též voní. To už samo o sobě napovídá, že hlívu lze použít i jako přírodní lék.

Místo tabletek houbu

V poslední době se často hovoří o příznivých účincích, ať se jedná o posílení obranyschopnosti organismu proti virovým infekcím, kladné ovlivňování trávicího procesu, nebo zmírňování únavy. Hlíva též stimuluje regeneraci organismu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, omezuje kornatění cév aj. Z toho důvodu se na trhu objevuje celá plejáda přípravků v podobě různých tabletek a kapslí, dokonce i elixíru mládí vyrobených z této houby. Je pak jen na nás, zda budeme chtít za nějakou tu korunu navíc udělat něco pro své zdraví, nebo si spíš pochutnat na vlastnoručně připraveném pokrmu.

Houbové menu

Jako domácí pochoutka se dá hlíva ústřičná upravit skutečně na nejrůznější způsoby. Nejčastěji se používá v kombinaci s jinými potravinami, ať už se jedná o těstoviny, rýži, rajčata, nebo hovězí a vepřové maso, ryby aj. Lze ji však připravovat i samostatně, třeba jako vídeňský řízek, nebo použít co by hlavní surovinu k přípravě omáček a polévek - dršťková nebo kulajda. Stejně tak lze tuto houbu využít do číny, upravit ji na škvarečky nebo zkvašenou jako zelí.

Recepty pro inspiraci na závěr

Na hlívové škvarky budeme potřebovat 500 g hlívy, 70 g sádla, mletý kmín, sůl. Neopracované hlívy nejprve spaříme horkou vodou, necháme je okapat a poté rozkrájíme asi na centimetrové kostičky. Ty vhodíme na pánvičku s rozpáleným sádlem a opečeme dorůžova. Po vyjmutí z nich necháme okapat tuk, osolíme a ochutíme kmínem. Podáváme s bramborovou kaší nebo jen s chlebem.

Na hlívové taštičky si připravíme 350 g hlívy, 250 g listového těsta, 1 cibuli, 2 lžíce oleje, 1 lžíci kysané smetany, 2 vejce, mletý pepř, hladkou mouku, sůl. Nakrájíme nadrobno cibuli a necháme ji zpěnit na oleji, pak přidáme nadrobno pokrájenou hlívu, přisolíme, opepříme a necháme trochu osmahnout. Poté ji lehce podlijeme, podusíme, přidáme smetanu a necháme dodusit do měkka. Až šťáva vysmahne, odstavíme nádobu a vmícháme jedno rozšlehané vejce. Mezitím si vyválíme na pomoučněném válu plát listového těsta a rozřežeme ho na čtverce o velikosti 5 x 5 cm. Na ně naneseme vrstvu náplně a složíme je do tvaru taštiček. Nakonec potřeme jejich povrch rozšlehaným vejcem ochuceným pepřem a dáme péct do vyhřáté trouby.