Žijeme v době, kdy se na nás hluk řítí ze všech stran. Pod oknem nám troubí auta, ve vedlejší místnosti řve televize, a když máme opravdu velkou smůlu, máme za souseda bubeníka, který potřebuje každý den trénovat. Nejlíp ve chvíli, kdy my chceme mít klid.

Nerušit!

Není se čemu divit, hluk od sousedů nebo z okolí dokáže pěkně znepříjemnit život. Nejen že většina z nás netouží vědět, o čem si rodina nad námi zrovna povídá, ale hlasité zvuky nás mohou omezovat třeba i při práci. Když nás něco ruší, jsme méně soustředění a tím pádem také méně výkonní. To se nelíbí více než 70 % respondentů.

Co všechno s námi nežádoucí hluk dělá a proč bychom se mu měli vyhýbat?

“Průzkum potvrdil naše očekávání, že lidem nejvíce vadí hlučné prostředí. Hluk z okolí obtěžuje 57 % domácností a hluk od sousedů dokonce 72 % domácností. Nejhůře jsou snášeny hluky od sousedů v panelových domech. Zde vadí nejvíce dupání, hlučná televize či hudba. Naopak velmi tolerantní jsou lidé k hlukům způsobeným dětským pláčem či běžnými zvuky fungování domácnosti,“ upřesňuje Jakub Benda ze Saint-Gobain.

Rušivý faktor číslo jedna

Domácnosti považují hluk za jeden z nejzávažnějších problémů. Čechům vadí dokonce víc než nezateplené zdivo, kterým uniká teplo a tím pádem i peníze, nebo například přítomnost plísní. Stále ale mají pocit, že se jedná o problém, který vlastními silami nemohou vyřešit, což rozhodně není pravda.

Proč hluk řešit

Stalo se vám někdy, že jste se kvůli hluku nevyspali? Hluk zvenčí se dá ještě jakž takž ignorovat, ale když jeho zdroj leží přímo vedle vás, jen těžko se mu ubráníte. Moc decibelů může vážně poškodit naše zdraví. A nejde jen o pískání v uších… V opravdu extrémních případech hrozí i ztráta sluchu. A naopak – v prostředí, ve kterém je dobrá akustika, se jako studenti lépe učíte, jako pacienti líp uzdravujete a jako běžní lidé lépe snášíte stres. Ochrana před hlukem je prostě důležitá. Pocit bezpečí a pohodlí, který nám zajišťuje, je k nezaplacení.

Jak s ním zatočit?

Každý problém s hlukem má své řešení. Někde stačí špunty do uší, ale jsou i případy, kdy to jinak než stavebně řešit nejde. Kvůli nadbytečnému hluku se nemusíte rovnou stěhovat, i dupání a křik v paneláku se dá poměrně efektivně řešit pomocí nejrůznějších protihlukových opatření.

  • Sádrokartonové desky – snadno je nainstalujete jako vnitřní příčky, podhledy nebo předstěny. Na šířku mají jen několik centimetrů, takže prostor neomezí. Ideální je mezi ně vložit akustickou izolaci ze skelné vlny.
  • Izolace fasády – tímto způsobem si dům nejen odhlučníte, ale i zateplíte. Na suchý a pevný podklad zbavený nečistot nainstalujeme izolační desku, a teprve pak se pouštíme do nanášení omítky.

Nenechte se rozházet

Až si příště bude váš soused pouštět nahlas hudbu a tančit u toho tak, že se bude otřásat strop, vzpomeňte si, že v tom nejste sami. Tento problém s vámi sdílí mnoho lidí, ale jen málo z nich ho řeší. Co vy, zkusíte ho vyřešit jednou pro vždy?

Jak odhlučnit stěny v domě? Podívejte se na video: