Dveře nemají za úkol jen oddělovat jednotlivé místnosti a poskytovat soukromí, ale s útlumem hluku mohou výrazně pomoci. „Do klidových místností v interiéru, jako je ložnice, dětský pokoj nebo pracovna, doporučuji volit dveře v tak zvaném hlukovém standardu. Nejedná se vyloženě o dveře ve zvukově izolačním provedení, ale jde o dveřní komplet, který má kvalitní akustické vlastnosti přesahující rámec normy, posílený navíc o správnou montáž zárubně,“ uvádí hlavní body pro útlum hluku mezi místnostmi Pavel Hajný, ředitel divize interiérových dveří značky Vekra. Důvodem, proč je o útlumu hluku v interiéru nutné hovořit, je jeden prostý fakt – norma sice stanoví požadavky na útlum hluku v jednotlivých typech místností, ale na trhu jsou nabízeny interiérové dveře, které tyto požadavky nesplňují. Laik to přitom často neodhalí, protože interiérové dveře se mohou jevit na první pohled z pohledu akustiky úplně stejné.

Na co dát u dveří pozor?

Aby si dveře dokázaly s hluky v domácnosti poradit, je třeba zvolit již vhodné členění. Pro dosažení lepšího útlumu hluku by proto dveře měly být v plném provedení, bez prosklení, případně dveře s výplní z plné dřevotřísky. Jakmile se totiž plocha dveřního křídla částečně prosklí, dojde ke snížení jeho zvukové izolace. Kromě použitého materiálu a konstrukce dveří, má zásadní vliv na akustický útlum interiérových dveří také způsob montáže zárubně v tomto kompletu.

Běžně se při osazování zárubní používá montážní pěna, kterou většina výrobců nanáší pouze lokálně v několika místech. „A právě zde z pohledu zvukové izolace nastává bodovou aplikací problém, protože se tím vytváří volné prostory mezi zárubní a stavebním otvorem, kterými zvuk volně prochází, a tím se zhoršuje schopnost útlumu hluku celého dveřního kompletu. Abychom tedy zajistili ideální zvukovou pohodu v interiéru, přistoupili jsme ve všech případech montáže zárubní k aplikaci montážní pěny po celém obvodu zárubně,“ popisuje Pavel Hajný z Vekry.

Díky tomu lze zcela eliminovat místa, kudy by mohl hluk později procházet. Tímto montážním postupem je možné docílit i u dveří bez certifikace na zvukovou izolaci nadstandardního útlumu hluku, dostatečného pro běžný rodinný interiér.

Kolik hluku dělá jaká činnost

30-50 dB tichá řeč a šepot
40-55 dB myčka nádobí
50-60 dB hlasitost televizoru v pokoji
55-85 dB odstřeďující pračka, vysavač
60-70 dB zvuk klávesnice
70 dB psací stroj
75 dB varná konvice, spláchnutí toalety
80 dB silné chrápání, štěkot psa
80-90 dB křik

Když je třeba ještě víc klidu

Pokud situace v interiéru vyžaduje ještě vyšší izolaci hluku, je třeba se poohlédnout po speciálních zvukově izolačních dveřích. U těch lze dosáhnout útlumu až 47 dB. „Při výběru zvukově izolačních dveří se zajímejte, z čeho jsou vyrobené. Pro akustický útlum v rámci interiéru vybírejte dveře s výplní z plné dřevotřísky a s mechanickým prahem, zabudovaným ve spodní hraně křídla. Jakmile dveře otevřete, práh vyjede nahoru, při zavření se zase vysune dolů k podlaze a zaplní mezeru pode dveřmi,“ říká Pavel Hajný. Samozřejmostí by měla být správná montáž a použití speciální akustické montážní pěny. Zvukově izolační dveřní komplet je navíc třeba usadit do příčky, která je rovněž v kategorii zvukově izolační.

Zdroj: Vekra, Dům&Zahrada