Choroba pocházející z Ameriky

Hnědé padlí angreštu je choroba pocházející z Ameriky, proto se můžete setkat také s názvem „americké padlí angreštu“. Tato choroba může napadnout jak angrešt, tak i rybíz. Potrápí vás především v deštivějším období, ale i tam, kde jsou keře hustě vysazené či ve stínu. Nesvědčí jim ani nevyvážená výživa (přehnojení dusíkem).

Jak se choroba projevuje?

Mladé výhonky na těchto keřích odumírají, a protože se angrešt vytvářením stále nových vyčerpává, do zimy nastupuje „unavený“ a snadno podlehne zimním mrazům. Musíte počítat také s tím, že se napadené plody jíst nedají – nerostou, špatně vyzrávají, zůstávají tvrdé.

Před padlím vás varují typické bílé vatovité povlaky vyskytující se na špičkách výhonků angreštu. Po odkvětu se choroba začne šířit i na plody. K šíření dochází nejčastěji za vlhkého počasí a teplot kolem 20 °C. Bílý povlak postupně zhnědne a listy začnou schnout a opadávat. Keře opětovně obrůstají, ale nestíhají dostatečně vyzrávat před zimou.

Protože nemoc přezimuje na špičkách letorostů, které vypadají jako šedostříbrné, je dobré je již při zimním řezu odstřihnout. Ustřižené větvičky vyhoďte a nedávejte je do kompostu, jinak můžete nemoc přenést i na další rostliny. Odřezané větve je ideální spálit.

Důležitá je prevence

Velmi často je nutné použít i chemickou ochranu, březen je ideálním časem pro první ošetření. Angrešt, ale i rybíz je třeba začít chránit již při rašení. Další ošetření se aplikuje těsně po odkvětu, pro jistotu ještě znovu po dalších dvou týdnech.

Vhodnou prevencí je také mechanická ochrana – to znamená porosty pravidelně prosvětlovat a udržovat prostor kolem nich čistý. V průběhu jara odstraňte staré výhonky a korunku provzdušněte. Spadané listí shrabte a spalte.

Zdroj: ireceptar.cz, zahradkarskaporadna.cz