Za hnijícími jablky je většinou nákaza zvaná monilióza. Právě moniliová spála či hniloba plodů patří k nejzávažnějším houbovým chorobám peckovin, najít ji můžete také u jádrovin. Některé odrůdy jsou k ní náchylnější, jiné méně. Většinou si člověk této nákazy všimne až ve chvíli, kdy jsou jablka kompletně prohnilá. A to včetně částí, kde není choroba viditelná – i ty mohou být kontaminovány mykotoxiny.

Co dělat se shnilými jablky?

Nejlepším řešením je průběžný sběr nakažených plodů – nejen ze země, ale i ze stromů. Buď je vyhoďte, za určitých podmínek je lze i kompostovat. A to ideálně metodou horkého kompostování. Pokud je dáte do běžného kompostu, plody zasypejte dostatečně vysokou vrstvou zeminy či posekané trávy, aby se nákaza nešířila zpět. Kompost můžete dezinfikovat také vápnem.

Pozor na šíření hniloby

Pokud chcete moniliózu omezit, je na řadě pravidelná péče o vaše stromy. Mezi ně patří řez – dobře prosvětlená koruna lépe odolá šíření chorob, ale také hnojení. Nezapomínejte ani na sběr plodů. Zatímco někdy budou plody opadávat samovolně, jindy budete muset jejich množství regulovat sami. Pokud to neuděláte, dočkáte se plodů, které budou malé. Často se budou i dotýkat. A to vede k dalšímu šíření chorob.

Důležité je pravidelné odstraňování napadených plodů – ideální je, když se vám podaří na podzim odstranit všechny napadené plody včetně malých a scvrklých. Pokud nějaké na stromě zůstanou, poslední možnou chvílí, kdy je můžete odstranit, je doba, kdy se začnou nalévat pupeny. Později bude hrozit, že se nákaza bude další rok opakovat.

Zdroj: ireceptar.cz