Zima sice přináší útlum zahradních prací, ale naopak nastává topná sezona. A kdo topí dřevem, má dostatek popela, který je škoda vyhodit, neboť se dá skvěle využít k hnojení zahrady. Přinášíme praktické rady a tipy, jak s popelem jako zahradním hnojivem nejlépe naložit, a to právě teď, přes zimu.

Popel pouze dřevěný

Nezáleží na tom, zda topíte v krbu, kamnech nebo venkovním ohništi. Ovšem jako hnojivo se hodí pouze dřevěný popel, tedy vzniklý spalováním polen, dřevěných briket nebo dřevěných pelet. Popel z uhlí nebo uhelných briket je na hnojení naprosto nevhodný. Dřevěný popel funguje jako minerální hnojivo, neboť obsahuje 33–35 % vápníku, 6–10 % draslíku, 4–7 % hořčíku a 2–4 % fosforu, tedy samé rostlinám prospěšné látky. Popel ze dřeva je vždy zásaditý, ovšem míra zásady záleží na tom, z jakého druhu dřeva je. Popel z tvrdého dřeva, jako je dub, buk, má opravdu vysoké pH 12–13, z měkkého dřeva má pH kolem 10.

Popel do zálivky, kompostu i přímo na záhony

Možností, jak popel na zahradě využít, je několik. Můžete z něj připravit zálivku, kdy na 1 litr vody připadne 1/2 kg popela. Tímto roztokem můžete pohnojit záhonek o velikosti 5 m², zálivku samozřejmě nepoužívejte, pokud je mráz.

Popel taky můžete přidat do kompostu, na metr krychlový kompostu můžete klidně použít 3–5 kg popela. Kompost obsahuje dusík, takže popel ho se svými minerálními látkami skvěle doplní a vznikne komplexní hnojivo na zahradu.

Případně můžete popel k vhodným rostlinám rovnou přisypat. Do desetilitrového kbelíku se vejde 5 kg popela, popel můžete rozsypat v množství 0,5–2 kg na 10 m² půdy. Vyšší dávkování se hodí tam, kde je kyselá půda, kterou je potřeba vápnit. Popel rozhoďte na zrytou půdu na podzim nebo v zimě, nejpozději však 14 dní před setím nebo sázením, na jaře stačí jej do půdy mělce zapravit.

Které rostliny ho ocení, a které naopak ne

Dřevěný popel se skvěle hodí na hnojení ovocných stromů, plodové zeleniny, jako jsou rajčata, papriky, cukety, cibulovin, drobného ovoce typu malin, rybízu, jahod i okrasných rostlin.

Pro vysoký obsah vápníku není vhodný pro kyselomilné rostliny, tedy ty, které pro svůj růst potřebují kyselou půdu. Mezi ně patří například vřes, hortenzie, borůvky, brusinky, rododendrony, azalky a magnolie. Tyto rostliny proto popelem nehnojte.

Popel nechte pořádně vychladnout

A pokud budete s popelem pracovat, pamatujte na důležitou zásadu – popel rozsypávejte po zahradě, až když je zcela vychladlý. I zdánlivě chladný popel může po rozfoukání větrem ještě zažehnout, takže opravdu počkejte, až bude úplně studený. Jen tak z něj vaše zahrada dostane opravdu to nejlepší.


Zdroje: chalupáři-zahrádkáři.cz, bydlení.instory.cz, zahrada-centrum.cz