Banány v sobě mají přes 40 % draslíku, 3 % fosforu a ve stopovém množství vápník, železo a hořčík. Právě proto jsou perfektní jako hnojivo pro pokojové, ale i zahradní rostliny. Pro vaši představu – běžná hnojiva obsahují asi půl procenta draslíku, ten rostliny však hojně potřebují, dodejte jim ho.

Jak si hnojivo připravit?

V první řadě slupky pořádně omyjte. V dnešní době se při pěstování používají různé postřiky a ty by mohly rostlinám spíše uškodit než pomoci. Vezměte tedy pořádně teplou vodu a s pomocí kartáčku slupky vydrhněte. Případně můžete slupky ponořit do teplé vody s jedlou sodou na pár minut.

Banánové slupky vysušte a rozdrťte. Sušit můžete třeba v sušičce při teplotě asi 60 stupňů. Případně v troubě. Usušené a nadrcené slupky můžete nasypat přímo do květináče ke stonkům rostlin. Nezapomeňte pak květiny hned zalít.

Jak na tekuté hnojivo?

Dejte do kupky dvě lžíce sušených banánových slupek, jednu lžíci nadrcených vaječných skořápek a jednu lžíci epsomské soli. Vše důkladně smíchejte nebo ideálně rozdrťte v mixéru. Prášek rozmíchejte ve dvou litrech vody a máte hotovo. Tímto můžete vaše rostliny zalévat.

Zdroj: ireceptar.cz